livios logo

Hoe duurzaam verwarmen te rijmen valt met mazout

Duurzame energie is vandaag een hot topic. Dat is natuurlijk volkomen terecht, denk aan de opwarming van de aarde en de nefaste invloed ervan op het klimaat. Wist je dat de verwarming dé grootste energievreter in huis is? Daarom is het een must om op dat vlak milieubewuste keuzes te maken als jij duurzaam leven ongetwijfeld belangrijk vindt. Ontdek hier waarom duurzaam verwarmen perfect samengaat met stookolie.

Maximaal rendement

Ten eerste worden de prestaties van mazout voortdurend verbeterd, zodat je kunt rekenen op een maximaal rendement. De condensatieketel biedt een optimaal rendement en een zuinige werking. Een deel van de waterdamp wordt namelijk afgekoeld tot condenswater, en de warmte die vrijkomt, wordt via een warmtewisselaar gerecupereerd. Dit maakt rendementen mogelijk tot bijna 100%.

Optimale verbranding

Ten tweede is het zwavelgehalte in stookolie de laatste jaren drastisch verlaagd: tot 50 ppm (waarbij ppm staat voor deeltjes per miljoen) voor gasolie-verwarming (voorheen mazout normaal). En zelfs tot 10 ppm voor gasolie-diesel (voorheen mazout extra). Dankzij deze verbetering, is de verbranding veel zuiniger en komt er bij de verbranding amper zwaveldioxide vrij. Het resultaat? Minder emissie, minder afzetting in je ketel, en een beter rendement in het algemeen.

Duurzame combinatie

Condensatieketels  op mazout met een A-label zijn zeker een goed idee (ze verbruiken tot 30% minder dan  je oude stookolieketel), maar wie nóg beter wil doen, kiest voor een combinatie met hernieuwbare energie. De warmte van de zon is bijvoorbeeld helemaal gratis, en ze levert tot 65% van de energie die je nodig hebt om je sanitair water op te warmen. Mazout combineert zich ook perfect met een warmtepomp. Enkel bijverwarmen gebeurt met mazout, waardoor je flink bespaart!

Meer lezen over duurzaam verwarmen.

Met onze bespaarsimulator, bereken je besparing dankzij je stookolieketel te combineren met en zonneboiler.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-12980/informazout-vzw/partnerberichten/hoe-duurzaam-verwarmen-te-rijmen-valt-met-mazout/