livios logo

Werkt je mazoutketel straks nog op mazout?

Duurzaam leven is belangrijk. Doordacht verwarmen hoort daar ook bij. Daarom informeert Informazout je graag over een duurzame energiemix. Het goede nieuws is dat er ook een nieuwe generatie brandstoffen aankomt. Vloeibaar, hernieuwbaar en … geschikt voor gebruik in bestaande mazoutinstallaties! Nu al worden deze hernieuwbare vloeibare brandstoffen volop getest.

We onderscheiden 3 soorten hernieuwbare vloeibare brandstoffen:

  1. Biomass-to-liquid of waste-to-liquid

Dit zijn waarschijnlijk de bekendste hernieuwbare vloeibare brandstoffen. Ze worden – zoals de naam al aangeeft – gemaakt uit biomassa of afvalstoffen, zoals houtpulp, plantaardige olie, zetmeel of algen. De meest veelbelovende brandstof die daaruit voortkomt, is HVO of Hydrogenated Vegetable Oil (met waterstof behandelde plantaardige olie uit rest- of afvalstromen).

  1. Power-to-liquidbrandstoffen of e-fuels

De minder bekende power-to-liquidbrandstoffen (PtL), ook wel e-fuels genoemd, zijn synthetisch en worden gemaakt met behulp van hernieuwbare energiebronnen. Daarbij wordt wind- of zonne-energie gebruikt om elektriciteit te produceren voor de elektrolyse van water. Uit die elektrolyse ontstaat dan waterstof die gecombineerd wordt met koolstofdioxide (CO2) – onttrokken aan de lucht, aan een schoorsteen bijvoorbeeld – tot vloeibare koolwaterstof. Die koolwaterstof wordt ten slotte geraffineerd tot een bruikbare brandstof.

  1. Power-and-biomass-to-liquid

Combineer je de twee bovenstaande technieken? Dan kom je bij de power-and-biomass-to-liquidbrandstoffen uit. Daarbij wordt de koolstofdioxide niet aan de lucht onttrokken zoals het geval is bij de power-to-liquidtechniek, maar wel uit de verwerking van biomassa. Vervolgens wordt hernieuwbare energie (zonne- of windenergie) ingezet voor de elektrolyse van water om waterstof te winnen. De geproduceerde waterstof en koolstofdioxide worden vervolgens gecombineerd tot een vloeibare brandstof die erg vergelijkbaar is met power-to-liquid.

Welke impact mogen we verwachten van deze innovaties?
Hernieuwbare vloeibare brandstoffen zijn niet fossiel van oorsprong. Ze zijn bovendien koolstofarm. De hernieuwbare brandstoffen van plantaardige oorsprong zouden de CO2-uitstoot vandaag al kunnen doen dalen met 80 à 90%, afhankelijk van de mengvorm.

Hoe gebruik je deze nieuwe brandstoffen?
Het goede nieuws is dat deze nieuwe brandstoffen werden ontwikkeld voor gebruik in bestaande stookolieketels (nieuwe en zelfs oude). Je hoeft dus geen nieuwe installatie te plaatsen om duurzamer te verwarmen met hernieuwbare vloeibare brandstoffen.

Toekomstmuziek?
De toekomst is nu al bezig! Momenteel lopen er in Duitsland en Oostenrijk al talrijke pilootprojecten met cv-ketels waarbij ofwel 100% HVO of HVO in mengvorm met stookolie wordt gebruikt. De ketels – nieuwe en oude draaien zonder noemenswaardige aanpassingen. Wordt vervolgd …

Je ziet het, verwarmen met een mazoutinstallatie wordt steeds duurzamer
Deze innovaties bewijzen het. Verwarmen met jouw mazoutinstallatie wordt steeds duurzamer al zal jouw tank op termijn minder of geen mazout stockeren maar een (mengeling met) nieuwe hernieuwbare brandstof. Kijk in deze video hoe we duurzamer kunnen verwarmen met stookolie.

12 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-13333/informazout-vzw/partnerberichten/werkt-je-mazoutketel-straks-nog-op-mazout/