livios logo

De koude maanden komen! Waar moet je aan denken als je mazout bestelt?

Misschien wachten ons nog enkele mooie nazomerdagen, maar de kans is groot dat we een van de dagen allemaal onze verwarming weer aanzetten. Ben je daar helemaal klaar voor? 

Hou de prijs in de gaten
Uiteraard volg je de mazoutprijs wanneer je gaat bestellen. Dat kan op onze prijspagina. Speculeer wel niet te lang. Als je het niveau in je tank te erg laat zakken, kan er bezinksel in je leidingen terechtkomen. Zo vlak voor de winter is dat zeker niet ideaal.

Plan tijdig je mazoutbestelling
Wie tijdig bestelt, vermijdt onaangename verrassingen bij een plotse winterprik. Stel dat je straks al meteen hard moet stoken, ben je dan klaar om die piek in je verbruik op te vangen? Wachten tot je een grote bestelling kan doen, heeft natuurlijk het voordeel dat de prijs vanaf 2.000 liter lager is.

Check of je tank in orde is
Als er iets aan je tank schort, dan weet je dat beter vóór hij helemaal opnieuw gevuld is. Is het al even geleden dat je je tank nog hebt laten vullen of controleren? Dan kijk je het best even na of hij nog wel voldoet aan de wettelijke normen.

Ken de inhoud van je tank
Op de peilmeter op je tank zie je hoeveel voorraad je nog hebt. Niet helemaal zeker of die peilmeter echt nauwkeurig werkt? Gebruik dan een ‘peillat’ om je voorraad op te meten. Op de site van ons label Optitank kan je daarna berekenen wat dat in liters resterende stookolie betekent voor jouw soort stookolietank. Naar het blogartikel ‘Berekenen van de inhoud van je tank’.

Maak de omgeving rond je tank vrij
Help je mazoutleverancier om zijn werk zo goed mogelijk te doen. Zorg dat hij makkelijk bij je tank kan – of toch minstens bij de dop. Maak de doorgang richting tank ook vrij. Is je tank slecht bereikbaar – om welke reden ook? Laat het weten bij je bestelling en geef een duidelijke omschrijving van de situatie, zodat je leverancier bijvoorbeeld met een kleinere tankwagen kan langskomen.

Zorg dat er iemand thuis is als er geleverd wordt
Zelfs als je leverancier al vaak bij jou geweest is, is het toch altijd beter dat er iemand een oogje in het zeil houdt bij de levering. Hij of zij kan dan ook je stookolieketel uitzetten. Die staat het best uit tijdens en een tijdje na de levering. Anders loop je het risico dat het residu dat zich op de bodem van de kuip bevindt, wordt opgestuwd en verstoppingen veroorzaakt in de filter of de sproeier.

Zo, nu ben je helemaal klaar om te bestellen.

Meer info

Heeft je verwarming maanden niet gedraaid? Ontlucht je radiatoren dan eerst. Dit stappenplan vertelt hoe je dat het best doet.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-13358/informazout-vzw/partnerberichten/de-koude-maanden-komen-waar-moet-je-aan-denken-als-je-mazout-bestelt/