livios logo

Hoeveel kost een hybride installatie? En wat brengt ze op?

Hybride verwarmingssystemen zijn de toekomst. Wat kosten ze? Wat brengen ze op?

De Vlaamse overheid wil tegen 2050 elk huis of appartement even energiezuinig maken als een nieuwbouwwoning. Dat gaat alleen als we beter isoleren en zo energie-efficiënt mogelijk verwarmen. Dat kan door voor een hybride verwarmingssysteem te kiezen.

Wat is een hybride verwarmingssysteem?
Een hybride verwarmingssysteem combineert verschillende energiebronnen. Bijvoorbeeld mazout met een zonneboiler of mazout met een warmtepomp. Het is het ideale systeem om in bestaande woningen gebruik te maken van hernieuwbare energie en deze te combineren met je vertrouwde stookolie-installatie om zo alle comfort te behouden.

  • gratis warmte van de zon of uit de omgeving
  • makkelijk aansluitbaar op je bestaand verwarmingssysteem
  • je stookolieketel springt bij op de koudere dagen: altijd een aangename temperatuur in huis
  • interessanter dan een ‘stand-alone’-oplossing met enkel warmtepomp

Wat kost een hybride verwarmingssysteem?

  1. Een condensatieketel op stookolie met een zonneboiler kost tussen 7.500 en 10.000* euro.
  2. Een condensatieketel op stookolie met een warmtepomp kost tussen 10.00 en 15.000* euro.

Laat je door die prijzen niet afschrikken. Dankzij premies van de overheid wordt de prijs een stuk lichter verteerbaar.

*Indicatieve prijzen van een nieuwe stookolieketel en hernieuwbare energie, exclusief installatiekosten (werkuren, tubering, leidingen, elektriciteitswerken en attesten).

Wat brengt een hybride verwarmingssysteem op?

1. Met een zonneboiler
Het rendement van een nieuwe mazoutinstallatie in combinatie met een zonneboiler ligt heel wat hoger dan dat van een klassieke verwarmingsketel.

Je verbruikt met een nieuwe, condenserende mazoutketel tot 30% minder energie dan met een oude verwarmingsketel. Door de combinatie met een zonneboiler kun je bovendien nog eens 10% extra besparen, waardoor je dus uitkomt op een besparing van 40%. Dat houdt ook meteen in dat je met dit hybride systeem 40% minder CO2 uitstoot.

Nog wat concreter: met een goed zonneboilersysteem en voldoende panelen op het dak, kun je een equivalent van zo’n 200 tot 300 liter stookolie per jaar uitsparen, of 45 liter stookolie per m² collectoroppervlak. Een zonneboiler staat dus garant voor een flinke stookoliebesparing, dus een financieel voordeel maar ook een navenante ecologische winst.

2. Met een warmtepomp
Het rendement van een nieuwe stookolie-installatie in combinatie met een warmtepomp ligt ook heel wat hoger dan dat van een oude verwarmingsketel. Door de vervanging van de ketel door een condensatieketel verbruik je op koude dagen ook hier natuurlijk 30% minder energie dan een oude verwarmingsketel. Op warmere dagen werkt de warmtepomp dan weer erg efficiënt, zodat je jaarenergieverbruik zelfs met 60% daalt in vergelijking met een oude verwarmingsketel en je CO2-uitstoot gehalveerd wordt.

Conclusie
Combinaties met hernieuwbare energie zijn dus voordelig voor het milieu én voor je portemonnee.

Overweeg je om ook hybride te gaan verwarmen? Goed idee!
Wil je graag meer weten over energie-efficiëntie, hybride verwarmen met een zonneboiler of een warmtepomp en over nieuwe vloeibare brandstoffen. Informazout geeft je graag alle informatie in verhelderende infogidsen.

Tip
Weten hoeveel je juist bespaart, zowel financieel als voor het milieu? Probeer onze bespaarsimulator.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-13519/informazout-vzw/partnerberichten/hoeveel-kost-een-hybride-installatie-en-wat-brengt-ze-op/