livios logo

Ontdek de koolstofneutrale brandstoffen van de toekomst

Europa moet klimaatneutraal zijn in 2050. Om daarin te slagen moeten we allemaal trachten om minder CO2 uit te stoten. Dat gaat alleen maar lukken als we goed isoleren en nieuwe brandstoffen gebruiken. Wat betekent dat nu voor jouw vertrouwde verwarmingssysteem? Wel, daar hebben we goed nieuws over. Er komen nieuwe vloeibare brandstoffen die koolstofarm of koolstofneutraal zijn. En die perfect te gebruiken zijn in jouw bestaande mazoutinstallatie.

Welke zijn nu die nieuwe vloeibare brandstoffen die ook in een mazoutinstallatie kunnen?

We onderscheiden biobrandstoffen en e-fuels. Biobrandstoffenis een algemene verzamelnaam voor verschillende soorten brandstoffen die gemaakt worden uit biomassa. Er zijn ‘3 generaties’ van biobrandstoffen:

  • FAME is de eerste generatie. FAME staat voor Fatty-Acid Methyl Ester of vetzuurmethylester. Deze biobrandstof is geschikt voor het mengen met bestaande vloeibare fossiele brandstoffen. FAME wordt al gebruikt in transportbrandstoffen en is in grote hoeveelheden beschikbaar.
  • Biomass to Liquid  (BtL) is de tweede generatie biobrandstof. Zoals de Engelse benaming al zegt: dit is een vloeibare – én koolstofneutrale – brandstof die gemaakt wordt van biomassa of afvalstoffen, zoals GFT-afval, houtpulp, plantaardige olie of algen.
  • De derde generatie is HVO (hydrogenated vegetable oil). Dit is een state-of-the-art product dat al op industriële schaal beschikbaar is. Nu er nieuwe producenten op de markt komen, is het de bedoeling dat het aanbod snel toeneemt.

E-fuels of Power to liquid (PtL) is een proces om hernieuwbare stroom op te slaan, daarbij wordt groene elektriciteit (afkomstig van zonne- of windenergie) en CO2 uit de lucht gebruikt om een vloeibare brandstof te produceren. De CO2 die bij het verbranden van de transparante vloeistof vrijkomt, kan worden aangewend om nieuwe brandstof aan te maken. Dat maakt het hele systeem klimaatneutraal.

Compatibel met mazoutinstallaties

Deze hernieuwbare vloeibare brandstoffen kunnen gemengd worden met mazout en deze laatste op termijn vervangen. Het grote voordeel is dat u ze perfect kunt gebruiken in uw bestaande stookolieketel en -opslagtank.

Andere voordelen

De prijzen van deze nieuwe koolstofneutrale brandstoffen liggen nu al dicht bij de productieprijs van conventionele diesel en stookolie maar door schaalvergroting worden ze echt betaalbaar. Comfortabel en milieuvriendelijk verwarmen komt zo voor iedereen een stap dichterbij. En deze hernieuwbare vloeibare brandstoffen hebben nog andere voordelen:

  • ze zijn permanent beschikbaar en kunnen niet uitgeput raken
  • ze zijn – net als mazout – eenvoudig te vervoeren en op te slaan
  • ze garanderen jou een belangrijke mate van autonomie
  • ze zijn koolstofarm (op termijn zelfs koolstofneutraal)

Volgens ons vormen deze vloeibare koolstofneutrale brandstoffen dan ook de schakel op de toekomst voor iedereen die met mazout verwarmt.

Meer weten? Lees het online dossier of vraag de gids van Informazout aan.

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-14480/informazout-vzw/partnerberichten/ontdek-de-koolstofneutrale-brandstoffen-van-de-toekomst/