livios logo

7 tips om je energiebudget onder controle te houden, ook terwijl je thuiswerkt

Hoe genieten van een warme comfortabele woning zonder zorgen over je energiefactuur? Lees onze zeven praktische tips om je energiebudget onder controle te houden!

1. Verwarm enkel je werkruimte

Bij telewerk hoef je niet je hele woning te verwarmen. Als je de werkdagen doorbrengt in je bureau, hoef je niet elke kamer in huis continu te verwarmen, zeker niet op dezelfde temperatuur. Stem dus precies de temperatuur af op de kamers … en je bezigheden, want als je achter je computer zit te werken, ga je sneller kou hebben dan wanneer je aan het schoonmaken bent. Krijg je het toch fris? Trek een extra trui aan. Door je centrale thermostaat één graadje lager te zetten, verbruik je al snel 7% energie minder.

2. Verlucht regelmatig

Het klinkt tegenstrijdig, maar je ramen regelmatig open zwieren verlaagt je stookolieverbruik. In de winter is de vochtigheidsgraad in je woning namelijk hoger, en vochtige ruimtes warmen veel trager op dan droge ruimtes. Door te verluchten, jaag je het vocht naar buiten en bespaar je energie. Vijf tot tien minuten, twee tot drie keer per dag, is voldoende om frisse lucht binnen te laten.

3. Ontlucht de radiatoren

Denk er regelmatig aan om de radiatoren te ontluchten door de ontluchtingskraan op elke radiator open en dicht te draaien. Zo ben je zeker dat je centrale verwarming een optimale warmte afgeeft. Wil je ontluchten als een pro? Volg dan dit stappenplan

4. Controleer de druk van je verwarmingsketel

Check op de drukmeter (manometer) naast je ketel of er voldoende druk op de installatie staat. De ideale druk wordt aangegeven door een groene zone. Is de druk lager dan 1,5 bar? Voeg dan water toe. Weet je niet hoe dit moet? Vraag hulp aan een handig familielid of neem contact op met je verwarmingsspecialist.

5. Laat de ketel onderhouden

Hartje winter is niet de ideale periode om je ketel te laten controleren en onderhouden. Maar het is wél nu dat je de vruchten plukt van zo’n jaarlijks onderhoud van je stookolieketel. Een goed onderhouden ketel valt namelijk minder in panne en warmt efficiënter. En dat voor minder geld!

6. Schakel de toestellen uit

Het stroomverbruik van apparaten die in slaapstaand blijven staan is voor niemand meer een geheim. Door je laptop uit te zetten op het einde van de werkdag kan je veel energie besparen. Voorkom dus extra en nutteloos energieverbruik, geef de batterij wat rust en sluit je computer helemaal af.

7. Kies voor een nieuwe stookolie-installatie

Is je verwarmingsinstallatie 20 jaar of ouder? Dan hebben we de ultieme besparingstip voor jou: vervang je oude stookolieketel door een nieuwe met hoog rendement. Een condensatieketel met hoog rendement kan je tot 30% stookolie per jaar besparen. Ontdek het concrete voordeel in jouw situatie.

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-14751/informazout-vzw/partnerberichten/7-tips-om-je-energiebudget-onder-controle-te-houden-ook-terwijl-je-thuiswerkt/