livios logo

5 vragen die jij je moet stellen bij de aankoop van een eigendom met een stookolieverwarmingssysteem

Bij de aankoop van een woning zijn er veel documenten te controleren: EPB-attest, bouwvergunning, bodemattest, ... Echter het verwarmingssysteem wordt vaak vergeten. Daarom hieronder de vragen die u zich moet stellen bij de aankoop van een eigendom met stookolieverwarming.

15313-NL

Duurzaam verwarmen? Ook mogelijk met een stookolieinstallatie.

Foto Informazout vzw

Zijn de ketel en de stookolietank in orde?

Het eerste waarvan u zich moet vergewissen is de huidige wetgeving in de regio. Een stookolieketel moet eenmaal per jaar worden onderhouden. Dit wordt gecompliceerder voor de mazouttank, waarvoor de wetgeving afhankelijk is van verschillende criteria. Vraag de verkoper om conformiteitscertificaten van de ketel en de tank indien deze laatste volgens de wettelijke regels moet worden gekeurd. Raadpleeg hiervoor de zoekmotor "opslagwetgeving" op de website van Informazout om meer te weten te komen.

Wat als de ketel en/of de tank niet in orde zijn?

In dat geval is de verkoper verplicht de koper te informeren. De verkoper en de koper zijn dan vrij om afspraken te maken over de voorwaarden van de verkoop en de stappen die moeten worden ondernomen om het verwarmingssysteem in overeenstemming te brengen met de voorschriften. Het spreekt vanzelf dat een verwarmingsinstallatie dat aan de eisen voldoet, een toegevoegde waarde is, aangezien deze meteen gebruiksklaar is voor het volgende stookseizoen.

Is het nodig om een bodemanalyse te vragen?

Nee, een bodemanalyse is niet nodig. Vóór elke verkoop zal de notaris van de koper stappen ondernemen om een bodemkwaliteitscertificaat te vragen. Dit geeft aan of de grond of de eigendom is opgenomen in de lijst van eigendommen die verontreinigd zijn of zouden kunnen zijn.

Moeten er speciale clausules in de verkoopovereenkomst worden opgenomen?

Wij raden u aan alle informatie over de verwarmingsinstallatie in de koopakte op te nemen. U kunt de standaardclausules voor een verkoopcontract vinden op de website van Informazout.

En hoe zit het met de toekomst van stookolie-installaties?

Is de stookolie-installatie in orde en functioneel? Top. Maar weet ook dat u duurzamer kan verwarmen met uw mazoutinstallatie: zo kunt u de stookolieketel combineren met hernieuwbare energie (zoals een zonneboiler of zelfs een warmtepomp). En binnenkort komen koolstofarme brandstoffen op de markt. Het grote voordeel van deze nieuwe vloeibare brandstoffen is dat die zonder noemenswaardige aanpassingen in de bestaande stookolie-installatie kunnen worden gebruikt.

Bent u een huurder? Check onze website om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor het verwarmingssysteem.

Wenst u meer nuttige tips over verwarmen met een mazoutinstallatie of over de aankomende koolstofarme brandstoffen? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks de beste energietips in uw mailbox.


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-15313/informazout-vzw/partnerberichten/5-vragen-die-jij-je-moet-stellen-bij-de-aankoop-van-een-eigendom-met-een-stookolieverwarmingssysteem/