livios logo

In 3 stappen naar duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmen is brandend actueel. Het is niet alleen beter voor het milieu, ook uw portemonnee vaart er wel bij! We moeten sowieso met z’n allen een extra inspanning leveren, want Europa wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn. Voor 2030 is er al een eerste streefcijfer vastgelegd. Het doel is om tegen dan de emissie met 55% te reduceren, ten opzichte van de uitstoot in 1990. Natuurlijk is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om van de ene dag op de andere over te schakelen naar een duurzame manier van verwarmen. Deze drie stappen helpen u op weg.

Stap 1: optimaliseer

Wilt u de overstap maken naar duurzaam verwarmen? Begin dan met een analyse van uw huidige verbruik. Warmteverliezen hebben een grote invloed op uw verbruik. Hoe beter u uw huis isoleert, hoe minder warmteverlies, hoe minder energieverbruik! De meeste huizen verliezen warmte via hun dak. Tot wel 30% van de warmte in huis gaat zo verloren. Maar ook muren (20%), ramen en deuren (15%) en de vloer (10%) laten de gezellige warmte uit uw huis ontsnappen.

U kunt er ook voor kiezen om uw verwarmingsketel te optimaliseren. Een condensatieketel geniet de voorkeur, want die verbruikt veel minder energie. Een condensatieketel recupereert immers warmte uit de rookgassen, waardoor hij minder warmte verspilt dan oudere stookolieketels. Condensatieketels verbruiken daardoor tot wel 30% minder energie.

Stap 2: combineer uw installatie met hernieuwbare energie

Nadat u uw verwarmingsinstallatie geoptimaliseerd hebt, kunt u kiezen voor een hybride vorm van verwarmen. Wat dacht u van een warmtepomp in combinatie met uw cv-ketel voor uw verwarming, of een zonneboiler voor sanitair water of de voorverwarming van het water voor uw ketel? Er zijn heel wat mogelijkheden. Deze installaties draaien op hernieuwbare energie — zonlicht en warmte uit de omgeving — en zijn dus goed voor het milieu. Bovendien zorgen ze ervoor dat het bedrag op uw energierekening daalt. Perfect, toch?

Stap 3: eco-evolueer mee met de sector

De verwarmingssector heeft nog meer oplossingen om  duurzamer te verwarmen en dat in de vorm van nieuwe, koolstofarme vloeibare brandstoffen zoals FAMEBtLHVO en e-fuels of PtL. Dit zijn duurzame vloeibare brandstoffen die niet uit aardolie verkregen zijn. In vergelijking met fossiele brandstoffen hebben ze geen, of een zeer beperkte, netto CO2-uitstoot tijdens de productie en het gebruik. Bovendien moet u geen of amper enkele kleine aanpassingen laten uitvoeren aan uw stookolieketel om deze brandstoffen te kunnen gebruiken. Investeren in een cv-ketel op een vloeibare brandstof blijft dus een goed idee. De stookolie kan gradueel, en op termijn zelfs volledig, vervangen worden door een koolstofarme brandstof.

Informazout helpt u duurzaam verwarmen

De verwarmingssector staat duidelijk voor grote uitdagingen om tegemoet te komen aan de ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen. Tegen 2050 moeten we in een koolstofarme maatschappij leven. We moeten het hele energiesysteem herbekijken, en verwarming maakt daarvan een groot deel uit. Maar ook u speelt een cruciale rol in de energietransitie. Informazout staat voor u klaar met handige info en energietips! Want alle beetjes helpen om tegen 2030 de broeikasgasuitstoot met 55% terug te schroeven.  Schrijf u in op de maandelijkse MazoutMail of download de gratis gids van Informazout over koolstofarme brandstoffen en werp een blik op de toekomst. 


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-15623/informazout-vzw/partnerberichten/in-3-stappen-naar-duurzaam-verwarmen/