livios logo

Hoe meteen besparen op energie? We bundelen de belangrijkste tips voor jou

De energieprijzen swingen de pan uit. Dit hoeft u echter niet zomaar lijdzaam te ondergaan. Wij geven u een overzicht wat u zelf meteen kunt ondernemen.

De beste manier om uw energiefactuur te drukken is uw verbruik naar beneden te halen. Hoe minder u verbruikt, hoe minder u moet betalen. Maar hoe doet u dat?

Uw verwarming: de grootste energieslokop

Uw verwarming is namelijk verantwoordelijk voor 60 tot 70% van het totale energieverbruik in uw woning. Op dit vlak kunt u dus zeker het verschil maken.

Enkele richtlijnen:

  • Weet dat u al 7% bespaart door uw verwarming slechts één graadje lager te zetten. Stook uw woning dus niet warmer dan absoluut noodzakelijk is, en trek liever een extra trui aan.
  • Zet uw verwarming ’s nachts af, en ook wanneer u overdag niet thuis bent. Stel uw thermostaat zodanig in dat de verwarming een uur voor thuiskomst aanspringt én een uur voor het slapengaan terug uitschakelt.
  • Verlaag de temperatuur van uw sanitaire boiler: uw kraanwater thuis hoeft namelijk helemaal geen 80 graden te zijn. Verlaag de toevoertemperatuur van de ketel van 80°C naar 60°C. U zou de temperatuur eventueel nog wat kunnen laten zakken, maar dan loopt u het risico dat bacteriën (meer bepaald de legionellabacterie) zich ontwikkelen in uw leidingen – en dat is uiteraard niet de bedoeling.
  • De thermostaat van de ketel regelt de watertemperatuur van uw verwarmingsinstallatie. Met een weersafhankelijke thermostaat kunt u de temperatuur binnen aanpassen aan de buitentemperatuur. Voor meer comfort kunt u ook een weersafhankelijke thermostaat (als basisregeling) en thermostatische kranen op de radiator (om de temperatuur nog beter te regelen) combineren.
  • Onderhoud ook jaarlijks uw mazoutketel, dit is door de wet voorgeschreven maar u bespaart er ook gemiddeld 5% mee op uw energiefactuur.

 Tot slot zijn er een heel aantal huis-tuin-en-keukentips die uw energieverbruik flink kunnen terugdringen, namelijk:

  • Je diepvriezer regelmatig ontdooien
  • Op een iets lagere temperatuur wassen
  • Was op een rek drogen in plaats van in de droogkast
  • Gewone lampen vervangen door spaar- of ledlampen

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-15685/informazout-vzw/partnerberichten/hoe-meteen-besparen-op-energie-we-bundelen-de-belangrijkste-tips-voor-jou/