Hoe meteen besparen op energie? We bundelen de belangrijkste tips voor jou

De energieprijzen swingen de pan uit. Dit hoeft u echter niet zomaar lijdzaam te ondergaan. Wij geven u een overzicht wat u zelf meteen kunt ondernemen.

De beste manier om uw energiefactuur te drukken is uw verbruik naar beneden te halen. Hoe minder u verbruikt, hoe minder u moet betalen. Maar hoe doet u dat?

Uw verwarming: de grootste energieslokop

Uw verwarming is namelijk verantwoordelijk voor 60 tot 70% van het totale energieverbruik in uw woning. Op dit vlak kunt u dus zeker het verschil maken.

Enkele richtlijnen:

  • Weet dat u al 7% bespaart door uw verwarming slechts één graadje lager te zetten. Stook uw woning dus niet warmer dan absoluut noodzakelijk is, en trek liever een extra trui aan.
  • Zet uw verwarming ’s nachts af, en ook wanneer u overdag niet thuis bent. Stel uw thermostaat zodanig in dat de verwarming een uur voor thuiskomst aanspringt én een uur voor het slapengaan terug uitschakelt.
  • Verlaag de temperatuur van uw sanitaire boiler: uw kraanwater thuis hoeft namelijk helemaal geen 80 graden te zijn. Verlaag de toevoertemperatuur van de ketel van 80°C naar 60°C. U zou de temperatuur eventueel nog wat kunnen laten zakken, maar dan loopt u het risico dat bacteriën (meer bepaald de legionellabacterie) zich ontwikkelen in uw leidingen – en dat is uiteraard niet de bedoeling.
  • De thermostaat van de ketel regelt de watertemperatuur van uw verwarmingsinstallatie. Met een weersafhankelijke thermostaat kunt u de temperatuur binnen aanpassen aan de buitentemperatuur. Voor meer comfort kunt u ook een weersafhankelijke thermostaat (als basisregeling) en thermostatische kranen op de radiator (om de temperatuur nog beter te regelen) combineren.
  • Onderhoud ook jaarlijks uw mazoutketel, dit is door de wet voorgeschreven maar u bespaart er ook gemiddeld 5% mee op uw energiefactuur.

Tot slot zijn er een heel aantal huis-tuin-en-keukentips die uw energieverbruik flink kunnen terugdringen, namelijk:

  • Je diepvriezer regelmatig ontdooien
  • Op een iets lagere temperatuur wassen
  • Was op een rek drogen in plaats van in de droogkast
  • Gewone lampen vervangen door spaar- of ledlampen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media