livios logo

Buiten koud, binnen knus: 5 tips om de winter warm door te komen

Morgen is hij er weer, Koning Winter, met koude maanden die een flinke hap uit je energiebudget nemen. Met deze vijf praktische tips hou je de kosten binnen de perken én blijf je verzekerd van een warm comfort.

1. Onderhoud je verwarmingssysteem

Het stookseizoen loopt van september tot april, maar 50% van ons totale verbruik tijdens die maanden, verbruiken we in december, januari en februari. Dan zorgt de verwarmingsinstallatie van je woning niet alleen voor het basiscomfort en voor het sanitaire water, ze moet ook een tandje bijsteken om – bij die lagere temperaturen – voor het verwachte comfort te zorgen. Laat daarom je installatie regelmatig preventief onderhouden. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, het verhoogt ook het rendement. Gemiddeld bespaar je daardoor jaarlijks tot 10% op je energierekening. Nu heb je als mazoutverbruiker allicht leukere zaken op jouw programma dan er voortdurend aan te denken op tijd het jaarlijks onderhoud van jouw installatie te laten uitvoeren, of nog, uw mazouttank te laten controleren. Daarom heeft Informazout zijn Mazout Alerts ontwikkeld: die zorgen ervoor dat je automatisch èn gratis reminders ontvangt via mail of sms.

2. Vul je mazoutvoorraad tijdig aan

Door de stijgende vraag hebben de energieprijzen voor verwarming 's winters de neiging om mee de hoogte in te gaan. Door tijdig je wintervoorraad in te slaan, dek je jezelf in tegen die evolutie en vermijd je wachttijden voor de levering. Je wint dus geld én tijd. Een regelmatige toevoer van energie naar de ketel/brander is met een eigen voorraad ook stabiel en verzekerd. Maak het jezelf gemakkelijk en installeer een elektronische peilmeter op je stookolietank, die zorgt ervoor dat je altijd weet hoeveel voorraad je nog over hebt of schrijf je in op de Bestel Alert. Je krijgt dan ook hier tijdig een mailtje of sms-je dat zegt dat het tijd is om mazout bij te bestellen. Let wel : het is aan te raden om altijd minstens 20 cm mazout in je tank te houden. Zo vermijd je dat er afzetting of lucht in je installatie wordt gezogen met mogelijke schade als gevolg.

3. Bescherm je energievoorraad en toevoerleidingen

Ligt je mazouttank ondergronds of staat hij bijvoorbeeld in je kelder, dan is hij automatisch beschermd tegen de kou. Bovengrondse leidingen of opslagtanks zijn veel minder koudebestendig. Met extra bescherming, bijvoorbeeld isolatie van de toevoerleidingen, vermijd je dat je stookolie stolt. Maar dat is niet alles, denk ook aan jouw voorraad in de tank. De Belgische norm voorziet dat klassieke stookolie (max. zwavelgehalte 0,005%) het hele jaar door beschermd is voor temperaturen tot minstens -10 °C. Meestal voorziet je leverancier deze bescherming ook buiten die periode of voor nóg lagere temperaturen. Door specifieke winteradditieven toe te voegen, kan de koudebescherming zelfs opgetrokken worden tot -20 °C.

4. Ontlucht je radiatoren

Vergeet ook niet je radiatoren te ontluchten. Luchtbellen in radiatoren of leidingen belemmeren de warmteverdeling. Zo ga je te werk:

  • STAP 1 : Zet alle radiatoren open.
  • STAP 2 : Schakel je ketel en verwarmingspomp uit.
  • STAP 3 : Ontlucht elke radiator door aan het radiatorventieltje te draaien. Draai na het ontluchten het ventiel weer goed dicht. Start met de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt en start op het laagste punt van je woning. Werk dan naar boven toe.
  • STAP 4 : Controleer nu de druk op je installatie. Kijk op de drukmeter (manometer) naast je ketel. De ideale druk wordt meestal aangegeven met een pijltje of een groene zone op de manometer. Vul dan water bij indien nodig. 

5. Vergeet de schoorsteen niet

Maar liefst 1 op 3 woningbranden zijn schoorsteenbranden. Laat daarom je schoorsteen minstens jaarlijks vegen door een vakman en vraag een attest. Bij sommige brandverzekeringen en in sommige gemeenten is dit zelfs verplicht. Ontdek hier de eigenschappen van een goede schoorsteen.

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10055-9668/informazout-vzw/partnerberichten/buiten-koud-binnen-knus-5-tips-om-de-winter-warm-door-te-komen/