De klok tikt. De komst van de Europese norm Ecodesign 2022 is niet meer te stoppen. En – zoals zijn naam het zegt – gaan bezitters van kachels of haarden vanaf begin 2022 klaar moeten zijn om eraan te beantwoorden. Hoe zit dat precies?
Al in 2018 ondertekende de Vlaamse overheid Green Deal, samen met de houtkachelsector, sectororganisaties en milieuverenigingen. Het gemeenschappelijke doel is tegen 2030 de schadelijke uitstoot door houtkachels en open haarden met de helft te verminderen. De Europese norm Ecodesign 2022 is toen al opgenomen als onderdeel van Green Deal.
De lat van Green Deal ligt hoog, maar dat is nodig. Media schermen maar al te graag met cijfers die sensationeel ogen maar niet altijd de waarheid weergeven. Alle betrokken partijen zagen in dat het beter is de problemen aan te pakken dan die berichten te weerleggen.
Nieuwe kachels en haarden conform Ecodesign 2022
Meer nog: sommige spelers zijn in staat om nóg hoger te springen dan de lat die Green Deal en Ecodesign 2022 zo revolutionair hoog gelegd hebben. En zo’n speler is DDG: wij ontwikkelen innovatieve cv-kachels en -inbouwhaarden op hout die niet alleen ecologisch verwarmen maar ook moeiteloos te combineren zijn met zonnepanelen en warmtepompen.
De ingenieurs van DDG namen het initiatief om samen met enkele hogescholen een volledig nieuw gamma kachels en haarden te ontwikkelen met drievoudige verbranding via een houtvergasser. Het resultaat mag gezien worden: al onze toestellen zijn nu conform de nieuwe strengste Europese norm Ecodesign 2022.
Green Deal is niet tegen houtverbranding
Je hoort weleens dat stoken met hout niet milieuvriendelijk zou zijn. Maar het omgekeerde is waar:
- hout is een hernieuwbare brandstof – helemaal anders dan mazout of gas
- hout wordt lokaal geproduceerd – in tegenstelling tot mazout en gas
- hout is CO2-neutraal – wat niet het geval is bij mazout en gas
Waar gaat het dan bij hout soms toch nog mis? Niet iedereen gebruikt een houtkachel of -haard zoals het hoort. Daarom enkele eenvoudige tips die een enorm verschil maken:
- laat de schoorsteen geregeld reinigen
- gebruik alleen onbehandeld hout
- gebruik geen hout dat nog vochtig is
- gooi niet zomaar alles in je kachel of haard
- maak gebruik van eco-aanmaakblokjes
Integendeel: Green Deal stelt de toekomst van kachels en haarden veilig
Dankzij Green Deal kun je in de toekomst gerust blijven verwarmen met hout als brandstof. Natuurlijk wordt daarvoor een inspanning van de consument verwacht. Dat betekent: oude en slecht werkende toestellen vervangen door nieuwe die veel milieuvriendelijker en efficiënter stoken.
Daarom is het interessant dat de toestellen van DDG allemaal voldoen aan Ecodesign 2022. Maar een extra voordeel is dat ze een pak efficiënter – zowel economisch als ecologisch – zijn dan oude toestellen:
- het verbruik ligt tot 25% lager
- er is veel minder afzetting op warmtewisselaar, schoorsteen en aslade
- de ruitjes worden niet meer vuil – want er is geen zwarte rook meer
- de uitstoot van fijnstof is bijna zero – want dankzij de nieuwe verbrandingstechnologie komt nagenoeg geen fijnstof meer vrij
Wat als je cv-kachel of -haard ouder dan 10 jaar is?
De officiële invoering van de Europese norm Ecodesign 2022 is onafwendbaar. Je zult vroeg of laat moeten uitzien naar een nieuwe generatie cv-houtkachel of -haard. Dat doe je beter nu. Dan stook je meteen veel milieuvriendelijker, maar je gaat ook een kwart minder hout verbruiken. Twee keer winst, dus.
Hoe herken je een cv-houtkachel of -haard die conform Ecodesign 2022 is? Alle toestellen van DDG zijn uitgerust met het Hydro-label – wat verwijst naar de milieuvriendelijke hydrotechnologie.
Welke nieuwe cv-kachel of -haard op hout is conform Ecodesign 2022 en geschikt voor jouw woning? Neem contact op met de specialisten van DDG.