livios logo

Zit je muur vol gaten en scheuren? Dit kan je eraan doen

Heb je last van gaten in je muur? Of misschien zelfs van een stevige scheur? Of je nu wil behangen of niet, er schiet nog maar één optie over: je muur plamuren. Gelukkig breng je zo’n eenvoudige klus makkelijk zelf tot een goed einde. Zolang je de juiste materialen maar bij de hand hebt: schuurpapier, een schoonmaakproduct en natuurlijk het plamuurmiddel zelf. Ook een schuurblokje en twee plamuurmessen kan je goed gebruiken: eentje om plamuursel te nemen en eentje om het product op je muur te smeren.

12898-NL

Last van gaten in je muur of zelfs van een stevige scheur? Dan moet je de muur plamuren.

Foto Gamma België

12898-NL

Neem een flinke schep plamuursel uit de pot en smeer het product strak op het beschadigde oppervlak.

Foto Gamma België

Bereid je voor
Het eerste wat je doet? De plek rond het gat of de scheur die je aanpakt helemaal opschuren. Daarvoor kan je wat schuurpapier of een schuurblokje gebruiken. Is je muuroppervlak mooi gelijk? Veeg dan eerst alle resten weg voor je verder werkt. Belangrijk: zorg op voorhand dat je plamuurmessen zuiver zijn. Zeker de onderkant van je messen maak je best helemaal egaal.

Plamuur je je muur omdat je wil behangen? Afhankelijk van het soort papier dat je gebruikt, hoef je kleinere putten en scheuren niet altijd weg te werken. Behangpapier met een diepe structuur camoufleert zelf kleinere oneffenheden. Werk je met dun en glad behangpapier? Dan is het veiliger om je muur zo vlak mogelijk te maken.

Aan de slag!
Heb je alle spullen bij de hand? Dan kan je eraan beginnen: neem eerst met een groot plamuurmes een flinke schep plamuursel of vulmiddel uit de pot. Met je tweede plamuurmes smeer je het product strak op het beschadigde oppervlak. Opgelet: zorg ervoor dat je alleen de gaten opvult, en niet het omliggende oppervlak. Maak je toch een slipper? Haal het overtollige plamuursel dan zo snel mogelijk weer van je muur. Heb je het gat gevuld? Laat het plamuursel dan goed hard worden. Als het nodig is, kan je achteraf eventueel nog één of meerdere dunne laagjes aanbrengen.

De laatste toetsen
Is je opgevulde muur weer droog? Dan is het tijd om de laatste hand te leggen. Dat doe je door het bewerkte oppervlak nog een keer goed te schuren met een stuk fijnkorrelig schuurpapier. Muur geschuurd? Dan kan je beginnen behangen. Ben je van plan om je geplamuurde muur te verven? Schilder dan eerst een grondlaag op het behandelde oppervlak voor je aan het echte werk begint.

12 dingen die je moet weten over schilderen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10177-12898/gamma-belgie/partnerberichten/zit-je-muur-vol-gaten-en-scheuren-dit-kan-je-eraan-doen/