livios logo

Gezonde binnenlucht? Zo zorg je ervoor!

Hou jij ook van een gezond binnenklimaat? Vochtige lucht uit je keuken en badkamer veroorzaakt schimmels en zadelt je op met ongezonde binnenlucht. Dat is niet alleen slecht voor jou, maar ook voor je woning. Daarom is het belangrijk dat je je ventilatiesysteem en -roosters regelmatig controleert. Kunnen je roosters een onderhoudsbeurt gebruiken of zijn ze aan vervanging toe? Dan is het hoog tijd om de handen uit te mouwen te steken. Hou alvast je schroevendraaier, stofzuiger en een vochtige doek in de aanslag: hier lees je hoe je die taak tot een goed einde brengt.

Jaarlijkse onderhoudsbeurt
Je ventilatierooster geef je best jaarlijks een controle- en onderhoudsbeurt. Hoe je dat doet? Simpel: je draait gewoon de schroeven van het rooster los en je haalt het eraf. Kom je meteen heel wat vuil tegen? Dan maak je het rooster best schoon met de stofzuiger. Het resterende vuil kan je wegvegen met een vochtige doek. Sla hierbij het omringende stuk muur niet over: zo zorg je dat je muur en plafond op de lange termijn niet verkleuren.

Maakt je ventilatiesysteem een vreemd geluid of meer lawaai dan anders? Geef je rooster dan ook een check-up. Controleer eerst of er niets los hangt en maak het dan grondig schoon. Maakt het nog steeds lawaai? Dan is je rooster waarschijnlijk aan vervanging toe.

Kies het juiste rooster
Ga je je rooster vervangen? Dan is het kiezen geblazen. Heb je graag een rooster dat esthetisch bij jouw woning past? Geen probleem: muurroosters zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en vormen. Je kan ze ook in dezelfde kleur als je ramen laten lakken. Bovendien bestaan er discrete ventilatieroosters die je vrijwel onzichtbaar kan inbouwen. Opgelet: zorg dat je nieuwe rooster de goede afmetingen heeft!

Extra troeven
Uitzicht is belangrijk, maar sommige ventilatieroosters hebben ook extra troeven. Denk daarom op voorhand goed na wat voor jou belangrijk is. Sommige ventilatieroosters laten geluid door. Woon je in een lawaaierige stadswijk of ligt je woning naast een drukke autoweg of treinspoor? Dan kies je best voor een ventilatierooster van geluiddempend materiaal. Zitten er veel insecten in je omgeving? Zorg dan zeker dat je ventilatierooster van insectengaas is voorzien. En vergeet niet te controleren of het aan de wettelijke waterdichtheidsvereisten voldoet.

Ventilatierooster bevestigen
Heb je je keuze gemaakt? Dan is het tijd om je nieuwe rooster aan de muur te bevestigen. Draai het ventilatierooster opnieuw los met je schroevendraaier en haal het oude rooster eraf. Controleer of het nieuwe exemplaar je ventilatiekanaal helemaal bedekt. Is de opening te groot of te klein? Kies dan een ander formaat of ga voor dikkere of dunnere randen. Past je rooster perfect op het ventilatiekanaal? Houd het op de juiste plaats en draai de schroeven in de bestaande gaten. Veeg je nieuwe rooster nog een keer af, en het is klaar voor gebruik!

12899-N

Je ventilatierooster geef je best jaarlijks een controle- en onderhoudsbeurt.

Foto Gamma België

12899-N

Vergeet niet te controleren of je rooster aan de wettelijke waterdichtheidsvereisten voldoet.

Foto Gamma België

12899-N

Past je rooster perfect op het ventilatiekanaal? Draai de schroeven dan terug in de bestaande gaten.

Foto Gamma België


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10177-12899/gamma-belgie/partnerberichten/gezonde-binnenlucht-zo-zorg-je-ervoor/