livios logo

Klaar voor de zomer? Zo hou je je tuin op z’n best!

Stilaan begint de zomer weer: dé periode bij uitstek om van je tuin te genieten. Omdat alles in bloei staat, is het ook één van de leukste momenten om te tuinieren. Haal je werkhandschoenen en tuingereedschap dus maar boven en hou je klaar voor deze klussen.

13009-NL

Stel je grasmaaier niet af op minder dan 4 cm. Anders kan de felle zon de graswortels beschadigen.

Foto Gamma België

13009-NL

Nog wat kale plekken in je tuin? Zaai er dan een aantal éénjarige zomerbloeiers.

Foto Gamma België

13009-NL

Wil je je tuin zeker genoeg water kunnen geven? Dan is een regenton onmisbaar.

Foto Gamma België

13009-NL

Snoei je (sier)kersen- en pruimenbomen in augustus: zo beperk je de kans op loodglans.

Foto Gamma België

Verzorg je gazon
In de zomer maai je je gazon best één tot twee keer per week, afhankelijk van het weer. Is het maaisel niet te lang? Dan mag je het gerust laten liggen. Opgelet: Stel je grasmaaier niet af op minder dan 4 cm. Anders kan de felle zon de graswortels beschadigen.

Opnieuw een droge zomer in aantocht? Dan mag je je gazon gerust sproeien: doe dat wekelijks één keer een uur en altijd ‘s ochtends of ‘s avonds. Bespeur je toch nog bruine plekken? Bestrooi je gazon dan met mestkorrels: zo lijkt het alweer wat groener. Vanaf midden augustus kan je kale en verbrande plekken opnieuw inzaaien.

Zo zaai en plant je optimaal
In het begin van de zomer ruim je best eerst de uitgebloeide lenteplanten op. Daarna kan je je opgekweekte zomerbollen buiten planten in de grond of in een bloembak. Heb je ook rozen? Plant die net onder de grond met de knobbel op de stam waar de takken uitkomen. Eventueel kan je er wat compost aan toevoegen. Toch nog kale plekken in je tuin? Zaai er dan wat éénjarige zomerbloeiers. Ook tweejarige planten kan je er alvast inzaaien voor volgend jaar. Op het einde van de zomer is het tijd om je lavendelplanten en fuchsia’s te stekken. Je kan buxussnoeisel als stekmateriaal gebruiken.

Snoei je bloemen, hagen en bomen
Knip na de eerste bloei je verwelkte bloemen al een keer af. Zo kunnen ze opnieuw groeien. Voor vroege bloeiers en sommige rozen is dat al in juni of juli. Haal de uitgebloeide bloemetjes ook regelmatig uit je potten of snoei ze terug en mest ze bij: zo blijven ze even mooi.

Uitgebloeide lavendel kan je terug in model knippen. Heb je snelgroeiende hagen? Die snoei je best aan het begin én aan het einde van de zomer. Je mag je buxushagen trouwens met kleine hoeveelheden bemesten. Om je (sier)kersen- of pruimenbomen in model te brengen, snoei je ze in augustus: zo beperk je de kans op loodglans.

En verder?
Wil je je tuin zeker genoeg water kunnen geven? Dan is een regenton onmisbaar. Vooral je nieuwe planten en potplanten hebben veel water nodig. En vergeet het drinkbakje voor de vogels niet! Je moestuin kan je bemesten met organische meststoffen. Last van bladluizen? Die ongewenste gasten verspreiden zich snel.

Spuit ze dus meteen weg met een harde waterstraal. Ook onkruid verwijder je best zo snel mogelijk, net zoals beschimmelde blaadjes. Bied je klimplanten, heesters en andere zware planten genoeg ondersteuning om ze te beschermen tegen natuurelementen.

Met een laag mulch zorg je dat je bodem niet uitdroogt. En geef je tuin nog een grondige onderhoudsbeurt voor je op vakantie vertrekt!

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10177-13009/gamma-belgie/partnerberichten/klaar-voor-de-zomer-zo-hou-je-je-tuin-op-zn-best/