livios logo

Zelf je hanglamp vervangen? Op deze manier is het een eitje

Moet je een kapotte lamp vervangen? Dat is een fluitje van een cent. Ten minste, als het om het peertje gaat. De lamp zelf? Dat is een ander paar mouwen. Je hebt ook veel meer nodig: niet alleen de hanglamp, maar ook elektriciteitsdraden en lusterklemmen natuurlijk. Maar met een schroevendraaier, nijptang en striptang bij de hand breng je ook deze klus makkelijk tot een goed einde.

13030-NL

Zelf een hanglamp vervangen? Tijd om je innerlijke elektricien aan te spreken!

Foto Gamma België

13030-NL

Is de aftakdoos afgedekt met een sierkap? Verwijder die voor je aan het echte werk begint.

Foto Gamma België

13030-NL

Zit je lamp terug op z’n plaats? Dan is het veilig om de stroom weer aan te zetten.

Foto Gamma België

Voorbereiding
Sinds Smos het wekelijks zei, hebben de woorden misschien wat van hun waarde verloren. Maar het blijft een waarheid als een koe: safety first. Schakel daarom altijd de stroom uit in de meterkast voor je met de elektriciteitsdraad van je lamp begint te knoeien. En zorg ervoor dat niemand die terug opzet terwijl je bezig bent! Is de aftakdoos afgedekt met een sierkap? Verwijder die voor je aan het echte werk begint. Heb je de sierkap voorzichtig weggehaald? Dan kan je nu de afdekplaat van de aftakdoos losschroeven.

Aftakkingen maken
Daarna is het tijd om je innerlijke elektricien aan te spreken. Is er geen blind eindigende (blauwe) nuldraad en (zwarte) schakeldraad in de aftakdoos te bespeuren? Dan zal je zelf een aftakking moeten maken. Om te beginnen neem je een twintig centimeter lange blauwe en een even lange zwarte draad. Daarna strip je de uiteinden van beide draden met je striptang. Eén centimeter strippen is genoeg. Steek de blauwe draad in een lasdop met alle andere blauwe draden en de zwarte in een lasdop met alle andere zwarte draden. Zijn er aardingsdraden in de aftakdoos aanwezig? Met een geel en groene draad kan je zelf de aftakking van een aardingsdraad maken.

Lamp aansluiten
Heb je de aftakkingen gemaakt? Steek dan de twee draden en de aarding door de afdekplaat van de aftakdoos. Plaats de afdekplaat terug over de aftakdoos, en schuif de sierkap weer over het snoer. Om de lamp te kunnen aansluiten, moet je dubbele lusterklemmen bevestigen aan de uiteinden van de nuldraad, schakeldraad en eventueel de aarding. Daarna kan je je hanglamp aan het plafond bevestigen. Zorg dat je hem goed vastschroeft. Schroef als laatste de bijhorende aansluitdraden in de lusterklemmen. Zit je lamp terug op z’n plaats? Dan is het weer veilig om de stroom aan te zetten en kan je je lamp gebruiken!


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10177-13030/gamma-belgie/partnerberichten/zelf-je-hanglamp-vervangen-op-deze-manier-is-het-een-eitje/