livios logo

Is jouw tuin klaar voor de herfst?

Met wat geluk kan je in september nog verschillende keren genieten van een mooie nazomerdag. Maar vanaf oktober veranderen de bladeren van kleur en vallen ze van de bomen. En in november worden de dagen niet alleen korter, maar ook kouder. Je planten kunnen dan wel wat extra verzorging en bescherming gebruiken. Met deze klussen en tips wapen je je tuin tegen de eerste herfstprikken.

13033-N

Groeit het gras in de herfst lustig verder? Maai het dan af op de hoogste lengtestand.

Foto Gamma België

13033-N

Plant in de herfst niet alleen je groenblijvende plant- en bloemsoorten, maar ook voorjaarsbollen.

Foto Gamma België

13033-N

Uitgebloeide éénjarige bloemen kan je vervangen door kleurrijke bolchrysanten of viooltjes.

Foto Gamma België

13033-N

Knip de uitgebloeide bloemen van je rozenplant af en kort de takken met de helft in.

Foto Gamma België

Zaai je gazon bij
Heeft je gazon ’s zomers schade opgelopen? Het begin van de herfst is de ideale periode om je gazon nog eens te verticuteren én bij te zaaien. Bestrooi je gazon met kalk om nieuwe mosvorming te voorkomen. Normaal gezien maai je het gras eind september voor de laatste keer. Groeit het toch lustig verder? Maai het dan af op de hoogste lengtestand. Hark de dode bladeren van het gazon om gele plekken te voorkomen. Graskanten steek je best nog eens recht af. Eventueel kan je je gazon bemesten met speciale herfstmest.

Plant je voorjaarsbollen
Plant in de herfst niet alleen je groenblijvende plant- en bloemsoorten, maar ook de voorjaarsbollen: die bezorgen je tuin in de lente een kleurig bloementapijt. Wil je je tuin ook tijdens de kille wintermaanden interessant en levendig houden? Plant dan wat bamboe, een taxushaag of wintergroene heesters. Uitgebloeide éénjarige bloemen kan je vervangen door kleurrijke bolchrysanten of viooltjes. Ook knoflook is tegen het koude herfst- en winterweer bestand. Verschijnen er al zaailingen van vingerhoedskruid? Laat ze gerust staan.

Snoeien
De late zomer of de vroege herfst is de periode bij uitstek om je appel- en perenbomen te snoeien. Snoei ook de éénjarige takken op de hoofdstam van je andere bomen en struiken terug. Snelgroeiende hagen snoei je deze maand voor de tweede keer: zo gaan ze strak de winter in. Knip de uitgebloeide bloemen van je rozenplant af en kort de takken met de helft in. Bij mooi weer kunnen je rozen bloeien tot oktober. Siergrassen mag je gewoon laten staan.

Algemeen onderhoud
Gaat het stilaan vriezen? Dan is het tijd om je kuipplanten binnen te zetten. Vanaf september hoef je die ook niet meer te bemesten. Bladverliezende planten zet je best in je schuur of berging. Bind losse planten die buiten blijven staan nog wat aan: zo breken ze niet bij stevige windstoten.

Om algen en schimmels te voorkomen, kan je je bloem- en plantenbakken een goede schoonmaakbeurt geven. Knip om dezelfde reden aangetaste bladen van je bomen en planten af en pluk eventuele verdroogde vruchten van je fruitbomen. Ook uitgebloeide bloemen van doorbloeiende vaste planten knip je best af: zo zaaien ze niet uit.

Afgevallen bladeren kan je als winterdek voor je borders gebruiken. Niet alleen help je de insecten in je tuin een handje, je voorkomt ook dat de bodem verhardt.

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10177-13033/gamma-belgie/partnerberichten/is-jouw-tuin-klaar-voor-de-herfst/