livios logo

Een nieuw behangpapiertje op je muren? Sla deze stappen niet over!

Ben je je behangpapier beu gezien of is het aan vervanging toe? Met detergent, afweekmiddel, schuurpapier en plamuursel bij de hand is je muur klaar voor een nieuw kleurtje. Hou er wel rekening mee dat je veel meer nodig hebt dan alleen behangpapier en lijm. Bovendien komt er bij deze klus heel wat doe- en denkwerk kijken. Maar als je deze stappen volgt, krijg je het zeker voor elkaar.

13034-NL

Heeft je behangpapier goed geweekt? Krab het dan van de muur met een plamuurmes.

Foto Gamma België

13034-NL

Meet de hoogte op meerdere plaatsen en snij je papier 10 cm langer af dan de grootst gemeten hoogte.

Foto Gamma België

13034-NL

Hang de banen strak tegen elkaar en zorg dat de patronen mooi op elkaar aansluiten.

Foto Gamma België

Laat je behangpapier weken
Om opnieuw te behangen, moet je eerst het oude papier verwijderen. Maak het helemaal nat met een sopje van warm water en detergent. Laat het daarna een tiental minuten intrekken. Komt je behangpapier niet goed los? Maak dan wat gaatjes in het papier met een behangperforator. Zo neemt het papier sneller water op en week je het makkelijker los.

Maak het los en vul de gaatjes
Heeft je behangpapier goed geweekt? Krab het dan van de muur met een plamuurmes. Blijven er veel lijmresten achter? Maak ze opnieuw nat met je spons of schuur ze eraf met schuurpapier. Het plamuurmes kan bovendien gaatjes in je muur hebben gemaakt. Vul ze nadien op met plamuursel, laat de bijgewerkte gaatjes drogen en schuur ze op met schuurpapier.

Teken en snij de behangbanen
Is je muur mooi egaal? Dan kan het echte werk beginnen. Begin altijd in een hoek om je behangbanen te tekenen en te snijden. Een hoek is niet altijd loodrecht. Laat daarom een stukje overlappen op de andere muur. Zet een loodlijn op zo’n 45 cm van de hoek en start van daaruit met banen van 60 cm breed. Meet daarna de hoogte van de kamer op meerdere plaatsen. Snij je banen papier 10 cm langer af dan de grootst gemeten kamerhoogte.

Lijmen en behangen
Heb je poreuze muren? Breng dan eerst een laag behangvoorstrijkmiddel aan voor je de lijm bovenhaalt. Leg daarna een baan behangpapier met de bovenkant naar beneden, smeer hem gelijkmatig in met een blokborstel en laat de behanglijm een paar minuten intrekken. Klaar om te behangen?

Begin altijd in een buitenhoek van de kamer. Plak het behang langs de loodlijn van boven naar beneden. Zorg dat de baan 3 cm te lang is aan het plafond. Wil je luchtbelletjes vermijden? Wrijf het behang vanuit het midden naar de zijkanten. Plaats de volgende baan strak tegen de eerste en zorg dat de patronen mooi op elkaar aansluiten.

Op maat snijden en afwerken
Plakt het papier goed op je muur? Druk de naden dan voorzichtig aan met een behangroller. Daarna is het tijd om je papier op maat te snijden. Trek met een breekmes een vouw in de hoek van het plafond, maak een stukje behang los en knip het overtollige deel eraf. Wrijf dan het behang opnieuw vast en veeg de achterblijvende lijm van het plafond.

Heb je alles mooi afgewerkt? Dan heeft het papier 24 uur nodig om te drogen. Zie je achteraf toch nog blaasjes? Geen probleem: maak een kleine insnede met je breekmes, doe wat lijm achter het behangpapier en plak het terug vast.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10177-13034/gamma-belgie/partnerberichten/een-nieuw-behangpapiertje-op-je-muren-sla-deze-stappen-niet-over/