livios logo

Een nieuwe look voor je woning? Geef je gevel een nieuwe kleur

De gevel is het uithangbord van je woning. Kan deze wel een opfrisbeurt gebruiken? Met een nieuw laagje verf krijgt je woning meteen extra cachet. Maar hoe zorg je voor een perfect resultaat? Wij vertellen waarop je moet letten.

Je gevel krijgt heel wat te verduren. Een gevelverf beschermt je bakstenen niet alleen tegen vocht, vuil en groenaanslag, maar zorgt ook voor een nieuwe look. Dankzij een nieuwe verflaag kan je gevel weer tegen een stootje en gaat hij nog jarenlang mee.

Kleur bekennen

Een nieuwe kleur zorgt voor een compleet andere look. Ga je voor een lichte of donkere kleur? Een lichte verfkleur laat je huis groter lijken. Een donkere past dan weer mooi in combinatie met groen in je voortuin. Jij beslist! Hou ook rekening met de kleur van je schrijnwerk en dak. Wil je een ton-sur-ton-look of wil je net contrast creëren?

Verf kiezen

Ook je keuze van verf is belangrijk. Er zijn verschillende soorten gevelverven. Zo heb je de klassieke buitenverven die een lange levensduur hebben en makkelijk te onderhouden zijn. Daarnaast heb je ook verf om te kaleien. Je gevel kaleien zorgt voor een karaktervol en authentiek effect. Let steeds goed op de kwaliteit en kies voor een duurzame buitenverf.

Het ideale moment om te verven

Wanneer kan je best je gevel verven? Dat doe je uiteraard niet in de regen of als er net een bui gevallen is. Hoe droger de ondergrond, hoe mooier het resultaat. Het mag ook niet te koud of te warm zijn. Bij koude temperaturen droogt de verf te langzaam en bij warme temperaturen te snel. Een temperatuur tussen 10°C en 20°C is ideaal. Er mag ook niet te veel wind staan. Dan droogt je verf te snel en is ze moeilijker te verwerken.

Alle benodigdheden

Voor je aan de slag kan gaan, moet je alle verfbenodigdheden in huis halen. Naast een verfborstel voor de hoeken en kantjes en een verfrol voor grote oppervlakken heb je ook afplaktape nodig om je ramen en deuren te beschermen en een afdekzeil of -folie om je terrastegels af te dekken.  

De juiste volgorde

Wil je zowel je ramen, deuren als gevel verven? Begin dan met je schrijnwerk en verf je gevel als laatste. Bereid eerst je buitenmuren voor en verwijder eventueel vuil met een borstel. Bescherm alles rondom je gevel met een afdekzeil en plak ook je ramen af. Zit het voorbereidend werk erop? Dan ben je klaar om met de verfborstel aan de slag te gaan.

Aan de slag

Breng eerst een aangepaste grondlaag of primer aan voor een goed en langdurig resultaat. Bovenop de primer komt de afwerkingslaag. Je kan één of twee eindlagen aanbrengen. Roer de verf altijd goed op en werk in vlakken van 1 m². Zo kan de verf gelijkmatig drogen. Voor de hoeken en randen gebruik je best een verfborstel en voor grote vlakken een roller.

Zelf aan de slag? Volg dit stappenplan om je gevel te schilderen.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10177-14091/gamma-belgie/partnerberichten/een-nieuwe-look-voor-je-woning-geef-je-gevel-een-nieuwe-kleur/