livios logo

Tuinverlichting installeren: dit zijn je opties

Wil je op warme zomerdagen tot ’s avonds laat in je tuin genieten? Dan is tuinverlichting onmisbaar. Je hebt heel wat keuze: van buitenspots tot tuinpaaltjes of verstralers. Maar er zijn ook heel wat kant-en-klare oplossingen zoals verlichting op zonne-energie of die je met je smartphone bedient.

Functioneel of sfeervol?

Je buitenverlichting maakt vaak deel uit van je tuinontwerp. Goede tuinverlichting verhoogt het gevoel van veiligheid, maar zorgt ook voor sfeer in je tuin. Je tuinverlichting hoeft dus niet enkel functioneel te zijn, maar mag ook sfeervol of een lust voor het oog zijn.

Verschillende modellen

Net zoals bij binnenverlichting zijn ledlampen ook de beste keuze voor in je tuin. Ze zijn zeer energiezuinig en je kan ze op verschillende manieren monteren: tegen je gevel, in de grond, … Je hebt keuze uit een uitgebreid gamma tuinverlichting, afgestemd op de plaats en functie om je tuin pas echt tot zijn recht te laten komen.

1. Wandverlichting

Verlichting tegen je buitenmuur is ideaal om meer licht te geven in de buurt van je voor- of achterdeur. Je hebt keuze uit inbouw- of opbouwexemplaren. Inbouwwandlampen ogen bijvoorbeeld heel modern. Ook op je terras kan een wandlamp voor een gezellig licht zorgen. Met de juiste wandlamp zorg je voor het gewenste effect.

2. Grond- of draaibare spots

Met grondspots kan je het pad naar je voordeur of een paadje in je achtertuin verlichten. Of je kan je terras beter tot zijn recht laten komen. Wil je iets extra in de kijker zetten? Dan zijn draaibare spots geschikt. Deze kan je richten op een boom of struik of op je gevel. Grondspots bestaan in verschillende stijlen en vormen. Omdat ze in de grond zitten, moeten ze tegen een stootje kunnen.

3. Tuinpaaltjes en -sokkels

Ook met tuinpaaltjes of -sokkels kan je een pad in je voor- of achtertuin verlichten. Daarnaast worden ze ook vaak gebruikt als sfeerverlichting. Net zoals bij spots zijn er ook richtbare tuinpaaltjes. Zo heb je de mogelijkheid om de lichtstraal op een bepaalde plek te richten.

4. Verstralers

Wil je liever een grote oppervlakte verlichten? Dan kan je beter voor een verstraler of schijnwerper kiezen. Je kan ze perfect gebruiken om je gazon te beschijnen of als tuinspot om een bijzondere boom of struik te accentueren. Installeer je er een boven je garagepoort of aan je carport? Dan is je oprit altijd goed verlicht. 

Met sensor

Tuinverlichting met een bewegingssensor is erg praktisch. Je verlichting springt automatisch aan als er iemand aankomt. Ideaal voor aan je voor- en achterdeur. Zo hoef je niet in het donker naar het sleutelgat te zoeken. Bovendien schrikt het ook inbrekers af. Via een tijdsinstelling bepaal je zelf hoe lang de lamp moet blijven branden. Zelf aan de slag? Volg dit stappenplan om een buitenlamp met bewegingssensor te installeren.

Op zonne-energie

Zoek je een milieuvriendelijke manier om je tuin te verlichten? Heel wat tuinlampen werken ook op zonne-energie. Van verstralers tot verlichtingspaaltjes. Dankzij een ingebouwd zonnepaneeltje heeft je verlichting geen bedrading of stroomvoorziening nodig. Je kan de lamp op iedere plaats installeren. Zodra het donker wordt, gaat ze automatisch aan. Hoe lang de lamp blijft branden is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Dit kan oplopen tot zes uur. Sommige modellen zijn ook verkrijgbaar met een bewegingssensor.

Bedienbaar via je smartphone

Slimme verlichtingsoplossingen bestaan zowel voor binnen als buiten. Hiermee kan je je verlichting overal aan en uit zetten via je smartphone. Ben je op vakantie? Dan kan je ‘s avonds een lamp aandoen in je tuin om geen verlaten indruk te geven. Slimme buitenverlichting kan ook gebruikt worden als decoratie of om een kleurrijke sfeer te creëren. Kortom, je stelt je verlichting eenvoudig af in functie van jouw noden.

Zelf aan de slag? Zo leg je je tuinverlichting aan.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10177-14095/gamma-belgie/partnerberichten/tuinverlichting-installeren-dit-zijn-je-opties/