livios logo

Je terras aanleggen? Dit zijn de 6 belangrijkste aandachtspunten!

Je terras is de ideale plaats om tot rust te komen en alleen of met vrienden en familie te ontspannen. Maar voor je van die leuke momenten kan genieten, moet je natuurlijk je terras aanleggen. Een project waar wel wat bij komt kijken. Om de klus overzichtelijker te maken, lijsten we alvast zes aandachtspunten op waar je zeker rekening mee moet houden om je droomterras te realiseren.

1. Ligging

De ligging van je terras is sterk gebonden aan de invulling die je eraan geeft. Wil je bijvoorbeeld optimaal van de zon genieten? Dan leg je je terras aan de zonkant van je woning en kies je best voor een terrasbestrating in een licht materiaal. Een donkere steen of tegel warmt immers veel meer op en kan leiden tot brandwonden als je blootsvoets loopt.

Eet je graag buiten? Dan is het praktisch dat je terras in de buurt van je keuken ligt. Zo moet je niet ver lopen met borden, kommen en bestek en heb je alles bij de hand. Geef je toch de voorkeur aan een eetterras achter in je tuin? Dan is een buitenkeuken de ideale oplossing.

2. Materiaalkeuze

Voor de aanleg van je terras kan je kiezen uit een groot aanbod materialen, elk met zijn specifieke eigenschappen. Kijk bij de materiaalkeuze niet alleen naar duurzaamheid en prijs maar ook naar esthetiek en onderhoud. Je terras is immers het verlengde van je huis dus je kan er best voor zorgen dat dit aansluit bij de stijl van je woning. Bovendien zijn bepaalde bestratingsmaterialen onderhoudsvriendelijker dan andere. Beton, natuursteen en tegels zijn bijvoorbeeld makkelijker te onderhouden dan een terras met houten planken. Twijfel je over je materiaalkeuze? In deze handige keuzehulp vind je meer info.

3. Onderbouw

Zorg ervoor dat de ondergrond van je terras voldoende stabiel en draagkrachtig is. Dit is essentieel om verzakkingen te voorkomen. In de meeste gevallen volstaat een gestabiliseerde zandlaag van ongeveer 20 cm dik. Moet de ondergrond ook het gewicht van een auto kunnen dragen? Dan heb je een dikkere, gewapende stabilisé nodig.

4. Kantafsluiting

Wanneer je de grond voor je terras uitgraaft, graaf dan meteen ook een sleuf voor de kantafsluiting. Houd hier rekening met een diepte van 7 tot 8 cm en de hoogte van boordstenen. Met deze boord houd je eenvoudig de tegels of klinkers van je terras op hun plaats en voorkom je dat ze verschuiven, verzakken of loskomen.

5. Goede afwatering

Houd bij het aanleggen van je terras zeker ook rekening met de vereiste hellingsgraad. Voorzie voor de helling naar de gootlijn een interval van minstens 1 cm per meter naar de straatkant of tuin toe. De afwatering mag absoluut niet naar de woning toe lopen, anders krijg je hier plassen. Wil je hemelwater vlot afvoeren en ook snel van kuiswater verlost raken? Dan is een goede terrasafwatering echt een must. Hoe je die precies aanlegt, lees je in dit handige stappenplan voor het plaatsen van een terrasafwatering.

6. Voegen

Laatste belangrijke aandachtspunt: de terrasvoeg. Die maakt of kraakt je terras grotendeels dus besteed hier zeker genoeg aandacht aan bij het aanleggen van je terras. Afhankelijk van de breedte van je voeg en het bestratingsmateriaal dat je gekozen hebt, kan je voor het voegen van je terras gebruik maken van zand, cement, polymeer of epoxy.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10177-14160/gamma-belgie/partnerberichten/je-terras-aanleggen-dit-zijn-de-6-belangrijkste-aandachtspunten/