livios logo

Hout beitsen: waarom en hoe?

Houten schrijnwerk in alle weersomstandigheden mooi en sterk houden is niet altijd vanzelfsprekend. Om de mooie uitstraling van je tuinhuis, tuinmeubelen, ramen en deuren te behouden doe je er dus goed aan om het hout te behandelen. Dit kan eventueel met een dekkende verf. Maar wil je de natuurlijke structuur van het hout behouden? Dan kies je best voor een semi-dekkende of transparante beits.

Waarom beitsen?

Je houten tuinhuis of tuinmeubelen, een houten poort of het houten schrijnwerk van je ramen en deuren zijn allemaal erg vatbaar voor regen en zonlicht. Zonder een goede bescherming, bestaat de kans dat het hout op termijn gaat schimmelen of rotten. Door een beschermende laag aan te brengen kan je de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen. Met een laagje beits bescherm je bovendien niet enkel de houtvezels tegen weersinvloeden maar geef je het oppervlak ook meteen weer een nieuwe frisse look.

Beits vs. verf of lak

Sommigen verwarren beits en lak of verf nog wel eens met elkaar. Toch is er een belangrijk verschil. Lak en verf blijven namelijk op het hout liggen terwijl beits in het hout trekt. Dit betekent dat met een laag beits het hout niet alleen aan de oppervlakte is beschermd tegen vocht maar ook van binnenuit.

Hoe beitsen?

  1. Kies de juiste beits

Voor je gaat beitsen, is het belangrijk dat je de juiste soort beits in huis haalt. Afhankelijk van de toepassing, het materiaal, het beoogde uitzicht en de gewenste beschermingsgraad moet je namelijk een andere soort beits gebruiken. Daarom moet je er zeker van zijn dat je de juiste beits voor jouw specifieke klus gebruikt.

  1. Bereid de ondergrond voor

Het is belangrijk om altijd van een goed voorbereide ondergrond te vertrekken en te wachten tot het hout volledig droog is. Schuren is in de meeste gevallen niet nodig. Wel best grondig reinigen en ontgrijzen. Wanneer je je ramen en deuren wil beitsen, zorg er dan ook voor dat de bodem beschermd is met een dekzeil en dat de delen die niet moeten worden behandeld, zoals het glas en de deurknoppen, zijn afgeplakt met tape.

  1. Breng de beits aan

Let erop dat je de beits voor en tijdens het gebruik goed omroert. Breng de beits aan met een langharige platte borstel en laat het goed drogen voor je een tweede of derde laag aanbrengt. Wanneer je je tuinhuis beitst, doe je dat ook best langs de buitenkant en de binnenkant. Zo kan het hout niet uitzetten en voorkom je houtrot. Heb je je terras of tuinmeubelen gebeitst? Laat het hout dan zeker lang genoeg drogen voor je het opnieuw in gebruik neemt.

9 dingen die je moet weten over tuinonderhoud


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10177-14162/gamma-belgie/partnerberichten/hout-beitsen-waarom-en-hoe/