livios logo

4 verwarmingsblunders die je absoluut moet vermijden

Als je je oude cv-ketel vervangt door een condensatieketel op aardgas bespaar je in één klap tot 30% op je energiefactuur. Maar dan moet je het wél goed doen en deze veel voorkomende fouten vermijden.

12012-N

Vervang je oude cv-ketel door een condensatieketel op aardgas om te besparen op je energiefactuur.

Foto gas.be

12012-N

Voor een optimaal rendement moet je cv-ketel goed afgesteld worden door de installateur.

Foto gas.be

  1. Te veel vermogen

Groter is niet altijd beter. Oude verwarmingsketel zijn bijna altijd te zwaar berekend. Bovendien is de kans groot dat je intussen je woning al bijkomend geïsoleerd hebt. Laat je bij de aankoop van een nieuwe cv-ketel dus niet leiden door het vermogen van de oude ketel. Zo verwarm je niet alleen goedkoper, ook je ketel gaat veel langer mee als hij niet de hele tijd aan en uit hoeft te springen.

TIP: kies sowieso voor een verwarmingstoestel met energielabel A. In dit overzicht staan alle cv-ketels die op de markt verkrijgbaar zijn.

  1. Foutief gebruik kamerthermostaat

Ga je een kamerthermostaat combineren met thermostaatknoppen in één en dezelfde ruimte? Niet doen! Want dan werken beide regelingen elkaar tegen. In een grote, open ruimte is een kamerthermostaat ideaal om een constante temperatuur aan te houden. Maar dan mag je in die ruimte geen thermostatische knoppen op de radiatoren plaatsen.

  1. Elektrische boiler laten hangen

Veel gezinnen met een cv-ketel van twintig jaar of ouder gebruiken voor hun sanitair warm water nog een oude elektrische boiler. Laat deze vooral niet hangen als je je ketel vervangt. Met een moderne cv-boiler, aangesloten op je gascondensatieketel bespaar je handenvol geld.

TIP: ga na welke oplossing voor warm water voor jou het interessantst is.

  1. Slechte inregeling

Voor een optimaal rendement moet je cv-ketel goed afgesteld worden door de installateur. Bovendien is een regelmatig nazicht en onderhoud verplicht, om de twee jaar in Vlaanderen en om de drie jaar in Brussel en Wallonië. Wacht hier niet mee, want een correct onderhouden en afgestelde gascondensatieketel is een must voor wie energie-efficiënt wil verwarmen.

11 dingen die je moet weten over centrale verwarming


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10188-12012/gasbe/partnerberichten/4-verwarmingsblunders-die-je-absoluut-moet-vermijden/