livios logo

BEN bouwen tegen een scherpe prijs? Zo kan het ook!

Wil je vandaag slim bouwen, dan zorg je er best al voor dat je nieuwe huis aan de BEN-eisen van 2021 voldoet. Daarvoor hoef je zelfs geen gekke kosten te doen. Ook met een gewone gascondensatieketel duik je onder de magische E30-grens. Als je tenminste rekening houdt met deze aandachtspunten.

12155-NL

Foto gas.be

12155-NL

Foto gas.be

12155-NL

Foto gas.be

12155-NL

Foto gas.be

Een klassieke gascondensatieketel blijft de goedkoopste en meest flexibele oplossing voor je woningverwarming. Zelfs in een BEN-woning. Let wel: je duikt niet zomaar onder de E30. Daarvoor moet het onderstaande stappenplan nauwgezet volgen.

Lees hier alvast alles over verwarmen op aardgas.

1. Maximaal isoleren

Bijna-energieneutraal (BEN) bouwen begint met het beperken van de warmteverliezen en dus de energievraag van je woning. Dat wil zeggen: maximaal isoleren en alle muren luchtdicht afwerken zodat er nauwelijks nog energie verloren gaat. Dit is de eerste, maar allerbelangrijkste stap in heel je bouwproces.

Ook de vorm en de typologie hebben een impact op de energieprestaties (het E-peil) van je woning. Een compacte rijwoning is bij voorbaat al energiezuiniger dan een even goed geïsoleerde vrijstaande villa.

2. Efficiënt ventileren

Wie goed isoleert en luchtdicht bouwt, moet ventileren om genoeg verse lucht in huis te hebben. Ook hier kan je flink wat E-peilpunten sprokkelen, bijvoorbeeld met een ventilatiesysteem D met warmtewisselaar. Je gebruikt de warmte van de afvoerlucht dan om de binnenkomende verse lucht voor te verwarmen. Het resultaat: veel minder tocht in huis en een rendement van 85 à 90%.

3. Profiteren van de zon

Laat hernieuwbare energie niet links liggen. Door zelf je elektriciteit op te werken met PV-panelen smelt je E-peil als sneeuw voor de zon. Bovendien kost een installatie nog slechts een fractie van de prijs van enkele jaren geleden.

Zelfs zonder groenestroomcertificaten en ander steunmaatregelen blijven zonnepanelen een topinvestering. Voor je energiefactuur én voor je E-peil. Hou bij het ontwerp wel rekening met de oriëntatie van je dak, zodat je zonnepanelen optimaal renderen.

Tip: wis je dat je hernieuwbare energie perfect kan combineren met aardgas?

4. Efficiënt verwarmen

Goed geïsoleerd? Check! Restwarmte van de ventilatie hergebruikt? Check! Zonnepanelen geïnstalleerd? Check! Nu is er nog maar één ding wat jou te doen staat: efficiënt verwarmen. Daarvoor hoef je budgettair niet het onderste uit de kan te halen. Eén goede raad: kies voor een condenserende cv-ketel op aardgas. Dat is niet alleen de goedkoopste optie. Je houdt ook alle opties open voor later. Wil je over enkele jaren een zonneboiler installeren, dan kan je die bijvoorbeeld perfect combineren met je cv-ketel.

Ook overstappen op een andere energiebron blijft altijd mogelijk. Maar voorlopig profiteer je maximaal van de meest comfortabele, goedkope en altijd beschikbare oplossing: aardgas!

Ontdek alle voordelen van aardgas voor jouw BEN-woning.

13 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10188-12155/gasbe/partnerberichten/ben-bouwen-tegen-een-scherpe-prijs-zo-kan-het-ook/