livios logo

De betrouwbare energiebron van de toekomst? Groen gas!

Tot 95% minder broeikasgassen uitstoten tegen 2050; dat is één van de Europese ambities om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Maar dan zullen we in België toch een versnelling hoger moeten schakelen want op dit moment is slechts 18% van onze energie afkomstig uit hernieuwbare energie van zon of wind. Gelukkig wordt gas steeds groener en kan biogas ons helpen om een grote stap voorwaarts te zetten in de energietransitie.

15317-NL

Foto gas.be

15317-NL

Foto gas.be

15317-NL

Foto gas.be

15317-NL

Foto gas.be

Geen fossiele oorsprong

Momenteel zijn er nog maar weinig mensen die bij duurzaam verwarmen aan gas denken. Toch biedt gas heel wat troeven om je woning koolstofneutraal te verwarmen. Dan hebben we het niet over het aardgas van fossiele oorsprong, maar over groen gas dat wordt geproduceerd door biogas op te waarderen tot biomethaan. Deze variant heeft dezelfde kwaliteiten en toepassingen als aardgas, maar de productie ervan is een stuk duurzamer.

Van afval naar groen gas

Biogas of groen gas halen we uit slib, tuinafval, groenten- en fruitresten en dierlijke mest. Deze biomassa wordt in een speciale installatie vergast, waarbij bacteriën de koolstof omzetten in een mengsel van methaan en kooldioxide. Door daarna de kooldioxide, de zwavel en het vocht uit het biogas te verwijderen wordt het opgezuiverd tot biomethaan. Het eindproduct is een groen gas dat dezelfde kwaliteiten heeft als aardgas.

Nu al klaar voor duurzame toekomst

Doordat groen gas voor precies dezelfde toepassingen kan worden gebruikt als aardgas zijn aardgasgebruikers nu al klaar voor een duurzame toekomst. Bestaande gastoestellen hoeven immers niet worden aangepast en biomethaan kan eenvoudig op het bestaande aardgasnetwerk worden geïnjecteerd, zodat het gemakkelijk toegankelijk is. Zo blijft het transport van gas kostenefficiënt want er is geen nieuwe infrastructuur nodig.

Stabiele brandstof

Een bijkomend voordeel van groen gas is dat deze duurzame brandstof erg stabiel is. Andere hernieuwbare energiebronnen zoals de zon of de wind zijn niet continu aanwezig. Biogas kan daarentegen wel constant worden geproduceerd, want dieren blijven mest produceren en wij organisch afval. In Vlaanderen vind je in Merksplas de eerste Belgische productie-eenheid voor biomethaan. De tweede installatie werd afgelopen jaar in Wallonië in gebruik genomen, zodat ondertussen verschillende gezinnen al op groen gas verwarmen. Bovendien lopen er momenteel een twintigtal onafhankelijke Belgische projecten om in ons land grotere hoeveelheden biomethaan in het net te injecteren.

Flexibel gasnetwerk

Als kers op de duurzame taart kan het gasnetwerk ook worden ingezet voor andere milieuvriendelijke toepassingen. Zo kunnen we het power-to-gas principe gebruiken om het netwerk om te vormen tot batterij voor de opslag van het teveel aan hernieuwbare energie uit het elektriciteitssysteem. Verder kan het net ook worden gebruikt voor het transport van (groene) waterstof of van opgevangen CO2.

Wil je graag meer weten over groen gas en welke rol deze duurzame energiebron kan spelen in de energietransitie? Aarzel dan niet om een kijkje te nemen op de website van gas.be of contact op te nemen voor meer informatie.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10188-15317/gasbe/partnerberichten/de-betrouwbare-energiebron-van-de-toekomst-groen-gas/