livios logo

Renoveren of toch slopen en heropbouwen? Zo hak je de knoop door

Heb je een woning gekocht die aan renovatie toe is? Maar twijfel je of het niet beter zou zijn om helemaal opnieuw te beginnen? Geen makkelijke keuze. Toch zijn er heel wat redenen die van slopen en heropbouwen de meest duurzame keuze maken. Sibomat legt uit welke dat precies zijn.

Het woningenpark in ons land is zodanig verouderd, dat de kans groot is dat je een woning kocht die je nooit zo energiezuinig en kwalitatief kan verbouwen als nodig is volgens de normen. Het zal je dan ook niet verbazen dat steeds meer mensen bewust kiezen voor een totaalrenovatie, waarbij ze de bestaande woning slopen en er een nieuwe voor in de plaats zetten. En gelijk hebben ze, want door te kiezen voor vernieuwbouw doe je maar liefst vier keer je voordeel ten opzichte van renoveren.

1. Beter zicht op de kosten

Op voorhand je renovatiebudget tot op de euro inschatten? Onmogelijk! Je komt tijdens verbouwingswerken altijd voor onverwachte kosten te staan. Denk maar aan vochtproblemen, versleten leidingen of structurele problemen. Speel jij liever op veilig? Dat kan als je kiest voor de prijszekerheid van Sibomat. Een gedetaileerde offerte vertelt je op voorhand precies hoeveel je bouwproject zal kosten.

2. Fiscaal interessant

Naast budgetzekerheid geniet je bij heropbouw ook van een mooie fiscale stimulans. Zo betaal je in heel België maar 6% in plaats van 21% btw als je afbraak gepaard gaat met de wederopbouw van een nieuwbouwwoning. Een aanzienlijke financiële tegemoetkoming! Bovendien kan je tot eind 2022 een Vlaamse slooppremie van 10.000 euro aanvragen voor de afbraak en heropbouw van een woning in het Vlaamse Gewest als je niet helemaal voldoet aan de voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief.

3. Klaar voor de toekomst

De isolatie- en energienormen voor nieuwbouw en renovatie worden steeds strenger. In bestaande woningen zijn de isolatiemogelijkheden vaak beperkt. Je krijgt ook niet altijd alle koudebruggen weggewerkt. Om zeker te zijn van een optimale energie-efficiëntie is slopen en vernieuwbouwen de meest duurzame keuze. Zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Want je verlaagt je ecologsiche voetafdruk met een optimaal geisoleerde woning, maar je bespaart zo ook flink op je energiefactuur. En besluit je later om te verhuizen? Dan zal je woning bij verkoop meer waard zijn.

Wist je trouwens dat Sibomat een doordachte wandopbouw heeft ontwikkeld die uitstekend presteert op vlak van luchtdichtheid en dampopenheid? Daarmee behaal je makkelijk een woning die voldoet aan de strengste energie-eisen van de toekomst.

4. Snel bouwproces

Houtskeletbouw is een van de snelste bouwtechnieken op de markt en laat je toe om vijf tot zeven maanden na de montage al in je nieuwe huis te trekken. Kies je voor houtskeletbouw bij Sibomat, dan profiteer je als kers op de taart van een minder belastende structuur ten opzichte van een traditioneel gebouwde woning. Dat wil zeggen dat je dubbele kosten zoals huishuur of een overbruggingskrediet tot een minimum kan beperken en makkelijk op de bestaande fundering kan bouwen. Het is ook een droge bouwmethode zodat je niet moet wachten tot je huis is uitgedroogd om aan de afwerking te beginnen. Zo bespaar je in één klap tijd én een hoop kosten.

Maak jij de duurzaamste keuze?

Speel je liever op zeker wanneer het over jouw zuurverdiende centen gaat? Groot gelijk! Lees het uitgebreide afbraak- en heropbouwdossier voor meer informatie of contacteer jouw bouwadviseur bij Sibomat voor advies op maat. Wie graag eens wil binnenkijken, is ook altijd welkom in een van onze kijkwoningen.

13 dingen die je moet weten over totaalrenovatie


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10209-15758/sibomat-nv/partnerberichten/renoveren-of-toch-slopen-en-heropbouwen-zo-hak-je-de-knoop-door/