livios logo

Josephine verbruikt extreem weinig energie

De 82-jarige Josephine uit Westerlo heeft een zeer laag energieverbruik. Elke dag noteert ze haar meterstanden van het water en maandelijks haar meterstanden van gas en elektriciteit. Energiemeester Karel ging op bezoek omdat Josephine wou weten of ze nog kon besparen. “Doordat Josephine zo bewust omgaat met energie, heeft ze zo’n laag verbruik.”, zegt Karel.

13204-NL

Foto: Energiemeester Karel en Josephine

Foto Kamp C

13204-NL

Foto Kamp C

Hoe ben je in contact gekomen met de energiemeesters?

Josephine: “Op mijn computer verscheen een melding dat ik contact kon opnemen met de energiemeesters. Ik vond het interessant om te weten of ik goed bezig was en of ik nog kon besparen op energie. Ik ben graag bezig en hou graag dingen in orde.”

Wat wou je te weten komen door een bezoek van de energiemeesters?

Josephine: “Ik wou weten of ik mijn meteropnames nog kon verbeteren. Of ik een hoog of laag energieverbruik had.”

Hoe vaak noteer je je meterstanden?

Josephine: “Sinds enkele jaren noteer ik elke vijfde van de maand mijn meterstanden in een schriftje. Op deze manier zie ik of mijn energieverbruik daalt of niet. Als het een strenge winter was of ik veel gebakken had, lag het verbruik hoger. Zo is er een duidelijk verschil tussen 2017 en 2018. Ik ben van nature een pietje precies en heb graag controle over hoeveel ik verbruik. Door elke dag mijn waterstanden te noteren, ontdekte ik een lek in het toilet. Ik ben bewust bezig met besparen op energie. Als ik mijn elektrisch kookvuur gebruik en ik heb het uitgeschakeld zet ik hier bijvoorbeeld een kookpot met water op om het op te warmen voor de afwas.”

Verander je soms van energieleverancier?

Josephine: “Vroeger deed ik mee aan de groepsaankoop energie van de provincie. Maar deze is afgeschaft. Op een dag kwam er een dame aan de deur die de energieleveranciers onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat Lampiris de goedkoopste was. In de zomer staan de energieprijzen het laagste dus dat is het beste moment om van energieleverancier te veranderen.”

Waarom heb je geïnvesteerd in muurisolatie?

Josephine: “Bij mijn buurvrouw was iemand over de vloer geweest die muurisolatie plaatste en ze raadde hem aan. Samen met mijn buurvrouw lieten we polystyreenparels in de spouwmuren spuiten. Ik heb er nog een premie voor gekregen dus het was heel voordelig. Mijn energieverbruik daalde van 14000 kWh tot 8071 kWh. Ik ben heel blij dat ik de muren heb laten isoleren. Bij extreme hitte blijft het vrij koel binnen, als het buiten 40 graden was, was het binnen maximum 28 graden.”

Karel: “Als je isoleert en binnen verwarmt, blijft de warmte beter binnen en koelt het niet zo snel af. Muurisolatie isoleert goed maar bij Josephine meer als in andere woningen.”

Heb je nog andere zaken laten isoleren?

Josephine: “In 2013 werd het dak geïsoleerd en later het plat dak. Ik heb ook dubbele beglazing. Dat maakt ook al een heel verschil.”

Waarom verbruikt Josephine zo weinig energie volgens jou, Karel?

Karel: “Josephine verbruikt zo weinig omdat ze er elke dag zo bewust mee bezig is. Ze verbruikt 14m3 water, dit is heel weinig. Ze verwarmt enkel de ruimtes die nodig zijn en verlucht correct. Het energieverbruik is zo laag maar toch boet ze niet in aan comfort. De cijfers bewijzen dat het kan. Josephine is het ideale voorbeeld.”

Waarom ben je energiemeester geworden?

Karel: “Om mensen verder te helpen en omdat het vrijwilligerswerk is. Het geeft me voldoening als ik mensen advies kan geven. Ik ben nu een half jaar energiemeester en begeleid 8 gezinnen.”

Ben je in je vrije tijd ook bezig met energie?

Karel: “Thuis probeer ik er ook op te letten. Ik gebruik zo weinig mogelijk de auto en zoveel mogelijk de fiets. En heb thuis ook alles geïsoleerd.”

Is er nog ruimte voor verbetering in het energieverbruik van Josephine?

Karel: “Ze zou de lampen in de luster nog kunnen vervangen door ledverlichting maar aangezien deze maar 3 uur per jaar branden is dit de moeite niet. De centrale verwarming is ook wat verouderd.”

Noteren andere gezinnen ook hun meterstanden zoals Josephine?

Karel: “Je zou verwonderd zijn hoeveel mensen dit doen. De helft van de gezinnen die ik begeleid noteert maandelijks of jaarlijks hun meterstanden. Als ik op huisbezoek ga, is dit handig. Als er abnormale cijfers zijn, kunnen we uitzoeken waar het hoger verbruik vandaan komt. Zo heb ik al ontdekt dat een klok van de thermostaat van een verwarming verkeerd ingesteld was waardoor de verwarming de hele dag draaide.”

“Je moet eerst de bewustwording hebben, dan kan je pas investeren.”, aldus Karel.

Energiemeesters

Wil je thuis graag energie besparen maar weet je niet hoe? Weet je niet precies hoe je kamerthermostaat werkt? Ligt jouw verbruik te hoog en weet je niet waarom?

Met al deze vragen kun je dankzij het interreg 2zeeën project SHINE in de Kempen gratis terecht bij een energiemeester in jouw buurt. Een netwerk van meer dan 40 in de Kempen zijn opgeleid tot energiemeester. Een energiemeester is een expert in het besparen van energie en begeleidt jou thuis om energie te besparen als je zelf niet goed weet hoe eraan te beginnen. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie. Meld je aan via www.kempen2020.be/huisbezoek of contacteer Kamp C voor meer informatie: bel naar 014/ 27 96 50 of mail naar energiemeester@kampc.be.

Foto: Energiemeester Karel en Josephine

14 dingen die je moet weten over hernieuwbare energie


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10224-13204/kamp-c/partnerberichten/josephine-verbruikt-extreem-weinig-energie/