livios logo

Stil genieten met akoestische isolatie

In een wereld waarin iedereen kleiner en dichter bij elkaar gaat wonen in stedelijke omgevingen en vaak in de buurt van verkeersknooppunten, stijgt het belang van een goede akoestische isolatie. Een gebrekkige akoestische isolatie brengt niet alleen je privacy maar ook je nachtrust en dus je gezondheid in gevaar!

12197-N

Een tussenwand perfect akoestisch isoleren met minerale wol van URSA TERRA

Foto URSA

12197-N

Massa-veer-massa: Bij lichte scheidingswanden werken de platen als massa en minerale wol als veer.

Foto URSA

Minerale glaswol is een veelgebruikt materiaal om thermisch te isoleren. Met warmtegeleidingscoëfficiënten die schommelen tussen 0.032 en 0.040 W/mK zet het sterke thermische prestaties neer. Als duurzaam en brandveilig isolatiemateriaal beschikt minerale glaswol nog over een belangrijke troef: het verhoogt in belangrijke mate het akoestisch comfort.

Basisprincipes akoestiek

Akoestisch isoleren kan je via zware massa’s of door het gebruik van dubbele wanden via het zogenaamde massa-veer-massa systeem. In het eerste geval geldt de massawet: hoe zwaarder de wand, hoe beter de geluidsisolatie. 

Bij lichte dubbele wanden zoals gipskartonplaten met minerale glaswol ertussen fungeren de platen als massa en de minerale glaswol als veer. Voor een optimaal resultaat vult men best de volledige ruimte met minerale glaswol. De densiteit van de minerale glaswol speelt daarbij geen rol, wel de dikte van de laag minerale glaswol. Harde isolatieplaten (PIR, PUR of XPS) kunnen niet als veer fungeren en kunnen dan ook niet gebruikt worden voor akoestische isolatie tussen twee wanden.

Belang van goede uitvoering

Hoe goed een ruimte akoestisch geïsoleerd is van de naburige ruimte hangt niet enkel af van het akoestisch isolerend vermogen maar evenzeer van de correcte uitvoering van verschillende bouwdetails.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10231-12197/ursa/partnerberichten/stil-genieten-met-akoestische-isolatie/