Je woning na-isoleren is een slimme zet: bespaar op je energiefactuur met spouwmuurisolatie

Heeft jouw huis een spouw? Dan kan je met spouwmuurisolatie je woning snel en op een budgetvriendelijke manier beschermen tegen de winterse kou. Bovendien bespaar je ook op je energiefactuur door je woning beter te isoleren. Is jouw woning nog niet voldoende geïsoleerd? Isolatiespecialist URSA legt uit of spouwmuurisolatie geschikt is.

Wat is de spouw?

De spouw is een holle ruimte tussen je buiten- en binnenmuur. Die dient om het regenwater dat tegen de buitenmuur aankomt, op te vangen. Huizen die na 1920 gebouwd zijn, hebben doorgaans een spouwmuur die niet geïsoleerd is. Bij woningen die na 1980 gebouwd zijn, werd mogelijk wel al spouwisolatie voorzien. Toch is het ook hier nog nuttig om de spouwmuur extra te isoleren.

Energie besparen én meer comfort

Spouwmuurisolatie is de eenvoudigste en snelste oplossing om je woning beter te isoleren. Door de holle ruimte tussen je buiten- en binnenmuur in te blazen met isolatie, houd je de warmte in huis beter binnen in de winter. Dit heeft een positief effect op je energiefactuur, want je zal minder energie nodig hebben om te verwarmen. In de zomer werkt spouwmuurisolatie net verkoelend: de isolatie houdt de warme buitenlucht tegen, zodat je woning minder snel opwarmt en het binnen aangenaam blijft. Bovendien komt spouwmuurisolatie in aanmerking voor een premie, zodat je jouw investering nog sneller terugverdient.

Inblaaswol

Bij URSA vind je minerale inblaaswol voor het na-isoleren van je spouwmuren. PURE FLOC KD is doorlatend van aard en verhindert schimmelvorming. Bij het na-isoleren worden er eerst een aantal gaten in de buitenmuur geboord. Via die gaten wordt de inblaaswol in de spouwmuur gespoten. De ingreep verloopt snel en proper.

Is jouw woning geschikt?

Benieuwd of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie? Dat hangt af van het bouwjaar van je woning. Huizen die voor 1920 gebouwd zijn hebben meestal geen spouwmuur. Dan is buitenmuur- of binnenmuurisolatie een goed alternatief. Huizen die na 1920 gebouwd zijn, beschikken wel over een spouw. Om de spouw op een effectieve manier te isoleren, moet de luchtspouw minstens 5 cm dik zijn en moet je gevel in  goede staat verkeren. Lees hier meer over de voorwaarden waaraan je woning moet voldoen.

Bij twijfel vraag advies

Twijfel je nog of spouwmuurisolatie geschikt is voor jouw woning? Neem dan contact op met een verdeler in je buurt voor een afspraak.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media