livios logo

Gyproc©: de eeuwig recycleerbare gipskartonplaat

Duurzaam bouwen begint bij de keuze van bouwmaterialen. In een circulaire economie is het essentieel dat het gebruikte materiaal op een duurzame manier geproduceerd wordt, en ook nadien geen impact heeft op het milieu. Gipskartonplaten van Gyproc© horen bij de weinige bouwmaterialen die eeuwig recycleerbaar zijn.

13015-NL

Gyproc© produceert de enige gipskartonplaat met het ‘Cradle to Cradle’-label.

Foto Gyproc

13015-NL

Gipskartonplaten van Gyproc© zijn duurzaam dankzij hun levensduur én worden duurzaam geproduceerd.

Foto Gyproc

Cradle to Cradle

Wist je dat Gyproc© het eerste Belgische bouwbedrijf is dat het ‘Cradle to Cradle’-label (wieg tot wieg) kreeg? Dat certificaat wordt uitgedeeld aan bedrijven die een eindeloos recycleerbaar product maken. Gyproc© produceert de enige gipskartonplaat die het C2C-label heeft, en ondertussen hebben alle producten van Gyproc© België dat label. Niet alleen is een Gyproc© gipskartonplaat dus technisch van topkwaliteit, ze voldoet ook aan de strengste eisen van de kringloopeconomie.

Oneindige recyclage

Hoe is Gyproc© erin geslaagd om als enige een eeuwig recycleerbare gipskartonplaat te maken? Centraal in de Cradle to Cradlefilosofie staat het ‘kopiëren van de natuur’. Alle gebruikte materialen moeten, na hun leven in het ene product, kunnen worden ingezet voor een ander. Er is daarbij geen kwaliteitsverlies en geen afval. Een gesloten en oneindige vorm van recyclage dus. De afgewerkte producten hebben dezelfde samenstelling als de grondstoffen.

Duurzaam productieproces

Als grondstof gebuikt Gyproc© enkel rookgasontzwavelingsgips (RO-gips) en gerecycleerd gips. RO-gips is een recyclagegips dat gewonnen wordt uit de rookgassen van kolengestookte elektriciteitscentrales. De zwaveldampen worden neergeslagen met kalk en water waardoor er een zeer zuiver gips ontstaat. Jaarlijks bespaart Gyproc© bovendien 13.000 m³ water uit door de waterdamp van de productie via condensatie te recupereren. Gyproc© ontving de Lean & Green award voor deze inspanningen in een energie-efficiënt beleid.

Verminderde CO2-uitstoot

Uit onderzoek naar de milieu-impact van verschillende bouwmethoden is gebleken dat droogbouw met gipsplaten resulteert in een forse vermindering van CO2-uitstoot. Bij de productie van de materialen voor een niet-dragende binnenwand komt, in vergelijking met een massieve variant, tot 63% minder CO2 vrij. Gipskartonplaten van Gyproc© zijn dus niet alleen duurzaam dankzij hun lange levensduur, maar ze worden ook nog eens op een zeer duurzame manier geproduceerd. Zo ben je zeker dat je een verstandige keuze maakt, zowel voor je woning als voor de planeet.

Benieuwd naar onze eeuwig recycleerbare producten? Bezoek onze website en ontdek ons aanbod.

9 dingen die je moet weten over pleisterwerken


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10259-13015/gyproc/partnerberichten/gyproc-c-de-eeuwig-recycleerbare-gipskartonplaat/