Gyproc® in natte ruimtes? Met deze 3 tips kan het perfect!

Ben je van plan om jouw badkamer een volledige make-over of luxueuze upgrade te geven? En twijfel je nog welke materialen je best gebruikt voor de nieuwe wanden en plafonds? Gewone gipsplaten zullen na een tijd aangetast raken en beschimmelen door het vele vocht in de badkamerlucht. Waterwerende gipsplaten van Gyproc® zijn 100% vocht- en schimmelwerend. Met deze platen en onze drie tips wordt je badkamerrenovatie een duurzaam succes.

1. Kies de geschikte waterwerende platen

Gyproc® ontwikkelde verschillende waterwerende platen voor een vlotte (her)inrichting van je vochtige binnenruimtes. Dankzij hun verhoogde waterwerendheid zijn deze groene gipsplaten prima bestand tegen de wisselende vochtigheidsgraad in je badkamer. Voor plaatsen met een permanent hoge vochtigheid zoals zwembaden en sauna’s of voor buitenshuis zijn ze niet geschikt.

Je kan kiezen uit deze vier types:

Met elk type kan je scheidingswanden, voorzetwanden en plafonds maken. In plafonds zijn de platen met 4 afgeschuinde boorden gemakkelijker af te werken. Het Handyboard is dankzij het kleine formaat interessant voor kleinere klussen en moeilijk bereikbare plaatsen.

2. Monteer de platen correct

Op welke structuur je de gipsplaten monteert en hoe je dat doet, hangt af van het type gipsplaat en de toepassing:

TypeWandPlafond
WR 9,5 mmOp houten lattenwerk, gekleefd met Gyproc® L-gips of geschroefdGeschroefd op houten lattenwerk
WR 12,5 mmOp Metal Stud® profielen, met gepaste schroevenOp PlaGyp® of Metal Stud® structuren met gepaste schroeven
HandyboardOp PlaGyp® of Metal Stud® structuren met gepaste schroevenOp PlaGyp® of Metal Stud® structuren met gepaste schroeven

Monteer een multiplex montageplaat tussen de latten of profielen voor extra versteviging op plaatsen waar je een zwaar element aan de wand zal hangen, zoals een badkamermeubel, lavabo of hangtoilet.

3. Werk af met waterwerend materiaal

De voegen van je waterwerende platen werk je af met waterwerende materialen: de zelfklevende Hydro voegband en de Hydro Joint Mix. Dan ben je klaar voor de laatste klus. In spatwaterzones zoals in de douche of aan de wastafels, betegel je de platen best waterdicht na behandeling met Webersys Pack. In de rest van je vernieuwde badkamer werk je de platen af met Gyproc® schilderprimer en vochtwerende verf in jouw favoriete wellnesskleur.

Klaar om naar de doe-het-zelf-zaak te snellen?

Stel vooraf je boodschappenlijst samen met de Gyproc® Configurator. Met deze handige tool vind je in een handomdraai welke Gyproc® materialen je nodig hebt voor jouw badkamerrenovatie, inclusief advies op maat en de benodigde hoeveelheden. Gyproc® gipsplaten hebben het Cradle to Cradle duurzaamheidscertificaat, dus neem zeker ook je EcoCheques mee naar het dichtstbijzijnde Gyproc® verkooppunt!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media