livios logo

Hoe vermijd je brandgevaar tijdens de eindejaarsfeesten?

Nu de dagen weer korter en kouder worden, loert de winter stilaan echt om de hoek. En als je ’s avonds knus onder een dekentje tv kijkt of een goed boek leest, dwalen je gedachten misschien al eens af naar de gezelligheid van de eindejaarsfeesten. De kerstboom zetten en versieren, lichtjes ophangen, kaarsen aansteken… Het zorgt voor een warme sfeer in huis, maar brengt helaas ook brandgevaar met zich mee. Met deze tips sluit je je jaar veilig af!

De kerstboom als middelpunt

Of je nu voor een klein, groot, natuurlijk of kunstmatig exemplaar kiest, de kerstboom krijgt in veel gezinnen nog steeds een centrale plaats in huis. Kies je voor een echte boom? Zorg dan zeker dat die pas gekapt is en het liefst ook nog wortels heeft, en zorg dat je die ook vochtig houdt. Dat doe je door de stam – en als er geen lichtjes in hangen ook de takken - regelmatig water te geven of wat nat te maken.

Kies je voor een kunstkerstboom of eentje die met sneeuw is beplakt? Dan is het al helemaal belangrijk om je boom brandveilig te houden, want zo’n kunststof exemplaar vat veel sneller vuur dan een natuurlijke naaldboom.

Het beste dat je in beide gevallen kan doen: zorg dat je boom stabiel en op een koele plaats staat, dat je hem dicht bij een rookmelder zet en dat je hem uit de buurt van frequent verkeer, ontvlambare materialen en warmtebronnen houdt.

Versiering en lichtsnoeren: pas op voor kortsluiting

Kerstverlichting fleurt de donkere winteravonden op, maar is niet zonder brandgevaar. Zorg daarom je alleen brandveilige verlichting gebruikt die aan de Europese normen voldoet. Geef ook de voorkeur aan ledverlichting. Dat is niet alleen energiezuinig, maar warmt ook minder op. Controleer op voorhand ook de staat van je kerstverlichting. Herstel of vervang kapotte lampjes en beschadigde kabels om oververhitting en kortsluiting te voorkomen. Doe ook altijd de lichtjes uit als je ze niet gebruikt en haal gerust de stekker uit het stopcontact. 

Voorzichtig met kaarsen

Bijna niets schreeuwt gezelligheid op een koude, donkere avond zoals een kaars dat doet. Toch let je maar beter goed op als je er je woning mee wil opleuken. Gebruik daarom nooit echte kaarsen in of nabij je boom. Plaats ze ook steeds op een stabiele ondergrond, uit de buurt van brandbare materialen en buiten het bereik van kinderen en huisdieren. En vergeet zeker de kaarsen niet te doven zodra je de kamer verlaat. 

Heb je ook al zin gekregen in de feestdagen? Haal dan zeker de versieringen al boven; als je de bovenstaande tips volgt, geniet je in alle sfeer, warmte en veiligheid van de feestdagen. En vergeet zeker je rookmelders niet, zodat je tijdens deze fijne periode helemaal op beide oren kan slapen.

Wil je je woning beveiligen tegen brand en inbraak? Neem dan gerust contact met ons op. Onze beveiligingsadviseurs helpen je graag verder met een vrijblijvende offerte.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10279-15822/g4s-belgium/partnerberichten/hoe-vermijd-je-brandgevaar-tijdens-de-eindejaarsfeesten/