livios logo

Hoe verleng je de levensduur van je rolluiken en zonwering?

Het is een vraag die we wel vaker krijgen: “Hoe lang blijft zo’n rolluik of zonwering goed?”. Standaard geven we 5 jaar garantie op al onze producten, maar een goed onderhoud, zoals het jaarlijks reinigen van de geleiders, waarborgt een (veel) langere levensduur. Het ideale zomerklusje?

11743-N

Een goed onderhoud, zoals het jaarlijks reinigen van de geleiders, waarborgt een langere levensduur.

Foto Wilms nv

Omdat wij beseffen dat het reinigen van je rolluiken of zonwering geen evidente klus is, staan wij je graag bij met enkele handige tips en tricks.

Rolluiken

Rolluiken staan voor stevigheid én degelijkheid. De verleiding is dan ook groot om een hogedrukreiniger te gebruiken omdat dit veel sneller zou gaan. Dat is echter niet aan te raden, want dit kan schade toebrengen aan de lamellen. Ook schuursponsjes zijn uit den boze, want de kans bestaat dat je het lakwerk zal beschadigen.

Wat je wel kan doen, is de lamellen en geleiders spoelen met water van boven naar beneden om zo het grove, losse vuil te verwijderen. Verwijder vervolgens het overige vuil met een zachte spons en een emmer water met niet-agressieve zeep. Daarna steeds goed afspoelen met proper water. Om het rolluik tot slot af te drogen, let je er best op dat je een zachte doek gebruikt.

Verticale screens

Belangrijk bij verticale screens is om het screendoek allereerst stofvrij te maken. Dit kan met een halfzachte borstel. Vervolgens kan je de geleiders en het doek reinigen met een zachte spons en een emmer met lauw water en niet-agressieve zeep. Ook hier weer goed naspoelen met proper water.

Laat het doek goed drogen vooraleer je het oprolt. Als je jouw verticale screen weer oprolt terwijl deze nog vochtig is, riskeer je schimmelvorming op het doek.

Buitenleven

Een knikarmscherm, terrasoverkapping of verandazonwering verdient extra aandacht. Doordat het permanent buiten hangt, ondervindt een buitenoplossing meer hinder van rondvliegend vuil of slechte weersomstandigheden. In het ideale geval poets je de buitenzonwering dan ook 2x per jaar.

Het poetsen van een buitenoplossing is in feite vergelijkbaar met een screendoek. Begin steeds met het stofvrij maken van het doek. Vervolgens reinig je het doek met een zachte spons en lauw water met niet-agressieve zeep. Laat het doek goed drogen vooraleer je het oprolt.

Ook de kast, knikarmen en geleiders kan je eenvoudig reinigen met wat lauw water. Gebruik zeker en vast geen hogedrukreiniger. Net als bij de rolluiken kan dit een effect hebben op het lakwerk.

Tot slot dien je ook de scharnieren en draaiende delen in te smeren met een smeermiddel of een droogsmeermiddel zoals siliconenspray. Gebruik in geen enkel geval vetstof of olie.

Heb je nog bijkomende vragen voor het onderhoud van jouw Wilms-product? Laat het ons zeker weten!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10283-11743/wilms-nv/partnerberichten/hoe-verleng-je-de-levensduur-van-je-rolluiken-en-zonwering/