Welke stijl past bij jou?

Een huis is een plek waar je je goed voelt, met je eigen spullen en een inrichting naar je persoonlijke smaak. Het is een stukje identiteit. Die start al bij de voorgevel. Elke stijl heeft dan ook specifieke kenmerken. In dit artikel hebben we het over drie verschillende bouwstijlen: de manoir, de pastorie en de moderne woning.

Manoir

Een woning waarin het heerlijk thuiskomen is. Waar je een warm gevoel krijgt en de allure van een herenhuis in herkent. Hou jij van statige elegantie, dan is de Franse manoir-stijl helemaal iets voor jou. De Franse 'manoir' is een traditioneel, landelijk herenhuis. Luxe en stijl uiten zich in hoge plafonds, houten elementen of bijgebouwen. De glaspartijen zie je vooral in de achtergevel, in een veranda of erker.

Net zoals in de symmetrische, grote Franse tuinen is er veel harmonie in de ontwerpen van een 'manoir'. Het best kan je de stijl omschrijven als één die het midden houdt tussen een kasteel en een boerderij. Je ziet deze woningen vanzelfsprekend nog altijd veel in Frankrijk. Waar ze je statig begroeten als je het domein komt opgereden. Ook in Vlaanderen zie je ze alsmaar meer. Weliswaar in een compactere uitvoering zonder aan cachet te moeten inbinden. Zo is een landhuis haalbaar, zelfs bij een beperkt budget.

Pastorie

Belgen vinden het bezit van een eigen huis één van de belangrijkste doelen in het leven. Daarom zijn we graag bereid om te investeren in ruil voor een luxueuze woning die comfort biedt. Een woning in pastoriestijl heeft het allemaal. Het straalt luxe, comfort en karakter uit.

Vroeger was de pastorie de woning van de pastoor, gelegen naast de kerk. Nu zie je ze alsmaar meer in het straatbeeld. Statige, karaktervolle woningen met prinselijke allures. Aan de basis van elke pastoriewoning ligt een tot in de fijnste details uitgewerkt ontwerp. In het bouwplan is er altijd aandacht voor symmetrie en rechte hoeken. Dat zie je aan de ramen en de onderverdeling ervan, maar ook in verschillende bouwvolumes naast elkaar. Een rode gevelsteen wordt het meest gekozen, maar een lichtgrijze gevelsteen kan net zo goed. Het schrijnwerk is dan wit of beige. Als extra element worden sierluiken in dezelfde kleur toegevoegd. Om het karakter van de woning te accentueren, worden diepgolvende dakpannen gelegd. De pastoriestijl is een authentieke bouwstijl met statige uitstraling.

Massieve kubus – moderne bouwstijl

De eerste aanblik van een moderne woning is een minimalistisch schouwspel waarbij eenvoud primeert. Dat toont zich in het beperkte gebruik van materialen. Zoals een gevel, opgetrokken uit een lange, smalle gevelsteen in combinatie met vooruitstrevende en hedendaagse materialen. Heel vaak is dat hout, maar staal kan net zo goed. Hiermee worden strakke lijnen en sobere vormen in het ontwerp gecreëerd.

Moderne woningen lijken op een massieve kubus. Omwille van privacy zul je meestal een gesloten voorgevel zien. De achtergevel speelt dan weer met licht en uitzicht. Hier bevinden zich bijna altijd de woonkamer en de keuken. De keuze voor grote glaspartijen aan de achterzijde van de woning zorgt voor een optimale blik op de tuin.

Meer informatie

Splendid Woningbouw is als ervaren bouwonderneming expert in het bouwen van woningen in diverse bouwstijlen. Het bouwbedrijf werkt samen met creatieve architecten die luisteren naar de wensen van klanten. Elke woning wordt op maat ontworpen en gebouwd, rekening houdend met het budget. Stel je woondroom niet langer uit. Op de website van Splendid Woningbouw vind je meer informatie over alle bouwstijlen en kan je een vrijblijvende afspraak maken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media