livios logo

Waarop letten bij aankoop van een keuken? 5 gouden tips

Een nieuwe keuken is een behoorlijke investering. Daarom ga je best niet over één nacht ijs. Een keuken moet meer zijn dan mooi alleen. Ook bij het praktische gebruiksgemak, de opbergruimte en ergonomie sta je best even stil. Met onze tips bereid je je keukenproject goed voor en krijg je geen spijt achteraf. 

13465-NL

Praktische en overzichtelijke voorraadlades

Foto Dovy Keukens

13465-NL

Vaatwasser op werkhoogte

Foto Dovy Keukens

13465-NL

Praktisch hoeksysteem

Foto Dovy Keukens

Voldoende werkruimte

Zorg voor voldoende werkruimte op het werkblad. Traditioneel is een werkblad 60 cm diep. Als je veel apparaten op het werkblad wil zetten, zorg dan voor een diepte van 70 cm, zodat er meer werkruimte overblijft. Voorzie eveneens 30 cm werkblad naast het kookgedeelte. Op die manier kun je bijvoorbeeld snel een overkokende pan van de kookplaat trekken.

Onderhoudsvriendelijke keuken

Is je keuken wel onderhoudsvriendelijk? Vingervlekken op de kastdeuren, vetvlekken op het werkblad, uitgelopen confituur op de kastplank,… dat gebeurt wel regelmatig. Zorg ervoor dat je werkblad en keukenkasten aan de binnen- en buitenkant gemakkelijk te onderhouden zijn en in een mum van tijd is alles weer schoongemaakt.

Voldoende opbergruimte en ergonomie troef

Denk na over voldoende opbergruimte, want dat heb je nooit te veel. Diepere onderkasten zijn een aanrader, zeker als je kiest voor lades in plaats van legplanken. In een lade heb je ook een beter zicht op de inhoud. Door de sokkel een paar centimeter te verlagen, win je aan kasthoogte en -ruimte. Ook erg gerieflijk zijn draaiplateaus en indelingen binnenin de lades, zoals verplaatsbare tussenschotten en kruidenrekjes.

Denk aan je rug en kies voor een ergonomisch ontwerp. Laden zijn gebruiksvriendelijker dan legplanken, want je moet je minder bukken en minder ver reiken. Een ander essentieel onderdeel van een ergonomische keuken is een werbladhoogte aangepast aan je lengte. Ook een verhoogde vaatwasser en oven sparen de rug.

De ideale hoogte van een werkblad bereken je trouwens als volgt: ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90° (ellebogen in een haakse hoek, onderarmen horizontaal met het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad moet 12 à 15 cm zijn.

Kies voor duurzaamheid

Gloeiend hete pannen, olie en vet, vorken en messen die krassen kunnen achterlaten,… Het werkblad krijgt het in de keuken hard te verduren. Besteed daarom niet enkel aandacht aan de vorm en kleur, maar ook aan de technische eigenschappen van het materiaal. Informeer of het werkblad wel duurzaam is en maak een weloverwogen keuze.

> Ontdek de kwaliteit van een Dovy-keuken!


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10327-13465/dovy-keukens/partnerberichten/waarop-letten-bij-aankoop-van-een-keuken-5-gouden-tips/