Industriële of bohemian keukens: welke stijl kies jij?

Hou je van een stoer interieur met beton, staal en ruw hout? Dan is een industriële keuken wellicht iets voor jou. Of ben je eerder fan van natuurlijke elementen, planten, exotische patronen en unieke tegeltjes? Dan bevalt de bohemian keuken je misschien beter.

Je woning weerspiegelt je smaak en persoonlijkheid. Ook de keuken, vaak de belangrijkste ruimte in huis, vertelt iets over jou en wat je mooi vindt. De keuken is geëvolueerd tot een echte leefkeuken. Het is een plaats waar we samenkomen om te praten, waar de kinderen hun huiswerk maken, waar we gezellig met familie rond de tafel zitten en waar we met vrienden een aperitiefje drinken.

Industrieel, bohemian en zoveel meer

Net als woningen bestaan er keukens in heel veel stijlen. Bij Dovy vind je er verschillende. Modern, landelijk, Scandinavisch, eclectisch… Allemaal op maat gemaakt en aangepast aan jouw woning. Alles is dus mogelijk, maar hier zetten we graag de industriële en bohemian stijl even in de kijker.

Stoer en praktisch

Een industriële keuken herken je aan zijn hoge kasten en open wandkasten. Ook het gebruik van basisingrediënten als beton, steen, verweerd hout en staal kunnen niet ontbreken. Daarnaast spelen zwart en donkere houttinten een belangrijke rol. Staal voegt een krachtig, rauw gevoel toe aan zo’n stoere en functionele keuken.

Veel opbergruimte

Hoge hangkasten en kolomkasten met open wandkasten erboven zorgen voor een ruimtelijk en industrieel effect. Maar ze creëren ook bijzonder veel opbergruimte. Zo combineer je in een industriële keuken bijvoorbeeld kolomkasten en onderkasten in matzwart laminaat met hangkasten in laminaat met houtstructuur. De onderkasten kan je voorzien van pottenladen en een binnenlade voor het bestek.

Robuuste look

Keukentoestellen kunnen vakkundig weggewerkt worden in het kookeiland zodat ze niet zichtbaar zijn. Door de voorzijde van het eiland volledig open te laten, kan je een zitgedeelte creëren. Opbergen kan je snel door nog wat open stalen rekjes te voorzien. De robuuste look van de industriële keuken kan je overigens versterken met een glazenrek boven het eiland en een authentiek gasfornuis. De kers op de taart: een Amerikaanse koelkast.

Natuur en exotiek

Aan de andere kant van het hedendaagse keukenspectrum vinden we de nonchalante bohemian look (kortweg ‘boho’), herkenbaar door zijn exotische invloeden. Denk hierbij aan een mix van natuurkleuren, groene accenten, een gestructureerd lijnenspel, opvallende patronen en uitgesproken prints. Laat je fantasie gerust de vrije loop: in de bohemian stijl hoef je namelijk niet binnen de lijntjes te kleuren.

Natuurlijke materialen

In deze ongedwongen en toch wel gedurfde stijl krijgen natuurlijke materialen de hoofdrol. Denk aan keukenkasten in natuurhout, donkere eik, lichte eik, fineer. Met veel of weinig knopen in het hout of – budgetvriendelijker – in laminaat met een houtstructuur. Zwart zorgt trouwens voor een opvallend accent en biedt wat tegengewicht voor de drukke print van de vloer- of muurtegels.

Groene accenten

Een bohemian keuken is pas compleet met enkele groene accenten: dat kunnen zowel kamerplanten als verse kruiden zijn. Of een combinatie van beide. Werk de ruimte zeker af met accessoires in riet, rotan of macramé en laat het gestructureerd lijnenspel van kleine keukentegeltjes terugkeren als opvallend detail. Om de look compleet te maken voeg je er enkele vintage elementen aan toe en maak je gebruik van materialen zoals velours of kurk.

Op zoek naar jouw droomkeuken? Plan dan hier alvast je afspraak bij een Dovy-toonzaal in jouw buurt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media