livios logo

Vijf cruciale tips tegen bouwvertragingen

Niets zo frustrerend als vertragingen tijdens je bouwproject. Hoe sluit je deze zo goed mogelijk uit? Alles zit hem in de voorbereiding: Build Your Home geeft je vijf cruciale tips!

1. Weet wat je wil

Een goede voorbereiding is al meer dan het halve werk bij de bouw van een woning. Doe daarom op voorhand al de nodige inspiratie op rond bijvoorbeeld keukens, badkamers, vloeren ... Informeer meteen ook naar de beschikbare technieken op de markt. Denk maar aan isolatie, ventilatie, verwarming en hernieuwbare energie. Het bespaart je gegarandeerd heel wat twijfels en tijdverlies achteraf.

2. Pols naar agenda’s

Informeer tijdig naar de agenda van verschillende aannemers. Zelfs wanneer je bouwplannen nog niet helemaal afgerond zijn. Vooral ruwbouwaannemers, pleisterwerkers en chappers zijn vaak drukbezet. Cruciaal is om de agenda’s van je verschillende aannemers tijdens je bouwproces zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, zodat alles vlot vooruit blijft gaan.

Om de communicatie en planning wat te vergemakkelijken, kan je kiezen voor aannemers die verschillende posten voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld sanitair, ventilatie, verwarming en elektriciteit.

3. Vraag tijdig offertes op

Vraag aan je architect om zijn meetstaten klaar te hebben wanneer de bouwaanvraag de deur uitgaat. Op deze manier kan je al gedetailleerde offertes opvragen bij verschillende aannemers. Hier win je weken mee. Begin bij je ondergrondse, ruwbouw- en dakwerken en bij je buitenschrijnwerk.

Hou wel rekening met het bouwverlof en andere vakantieperiodes. Je doet er beter aan om geen bestelling door te voeren net voor een verlofperiode. Zo vermijd je dat je aanvraag door de mazen van het net glipt.

4. Leg de duur van de werken vast

Heb je een aannemer gekozen? Laat dan op papier zetten wanneer de werken starten en wanneer ze normaliter eindigen. Niet iedere aannemer staat hiervoor open. Een vermoedelijke start- en einddatum geeft je wel de nodige houvast. Maak ook goede afspraken rond de verantwoordelijkheid over bouwmaterialen en bespreek het verzekeringsgedeelte. Zet bij vertragingen wel altijd eerst in op dialoog met je aannemer. In geval van discussie zijn er nog verschillende opties.

5. Gebruik wachttijden verstandig

Hoe je het ook draait of keert: soms ligt je bouwwerf even stil. Tussen het afwerken van je ruwbouw en het plaatsen van je ramen en deuren zitten al snel een zes- à tiental weken wachttijd. Ook je chapewerk moet enkele weken drogen. Gebruik die tijd wijselijk en plan techniek- of andere afwerkingswerken in. Extra tip: zorg voor flexibele aannemers voor je technieken: je ziet hen tijdens meerdere fases van je bouw terug.

Ben je zelf nog op zoek naar een geschikte vakman? Neem dan zeker een kijkje in onze database van meer dan 14.500 aannemers, vrij van sociale en fiscale schulden!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10332-10099/build-your-home/partnerberichten/vijf-cruciale-tips-tegen-bouwvertragingen/