livios logo

Zo vermijd je een financiële bouwkater

Een van de meest listige zaken bij een bouw of renovatie is een precies cijfer plakken op je totale kosten. Gelukkig bestaan er enkele heel goede tips die je behoeden voor onaangename verrassingen. Onthoud alvast het volgende: informeer, hak tijdig knopen door én wees realistisch.

10430-N

Een van de meest listige zaken bij een bouw of renovatie is een precies cijfer plakken op je totale kosten. Gelukkig bestaan er enkele heel goede tips die je behoeden voor onaangename verrassingen.

Foto Build Your Home

10430-N

Heel wat architecten bieden advies aan nog voordat je een bouwgrond of een bestaande woning koopt.

Foto Build Your Home

10430-N

Prent jezelf een maximumbudget in waar je zeker niet over wil gaan.

Foto Build Your Home

1. Hoor familie, vrienden en kennissen uit

De beste getuigenissen komen van ervaringsdeskundigen. Bij voorkeur van diegenen uit je directe omgeving. Bijna iedereen heeft weleens gebouwd, verbouwd of gekocht. Niet alleen kunnen ze een goed beeld vormen van het nodige budget. Ze kunnen je ook al waarschuwen waar de eventuele meerkosten liggen en meteen namen doorspelen van geschikte aannemers en andere bouwexperten. En vertellen welke je best links laat liggen. Neem zeker ook een kijkje in de vakmannendatabase van Build Your Home met meer dan 14.500 gecontroleerde aannemers.

2. Wat met premies, btw, subsidies?

Verbouwers hebben recht op redelijk wat premies of kortingen. Is je woning ouder dan tien jaar? Dan betaal je bovendien slechts 6 % btw in plaats van 21 % op verbouwingswerken. Ongetwijfeld een welgekomen extraatje voor je budget. Dus informeer je hier zeker goed op voorhand over.

3. Vraag hulp aan je architect

Heel wat architecten bieden advies aan nog voordat je een bouwgrond of een bestaande woning koopt. Dit biedt twee grote voordelen: je weet meteen of je jezelf niet financieel in de voet schiet én je hebt een veel beter zicht op het potentieel van je project. Bijvoorbeeld: je ziet een oude woning op een mooi bouwperceel. Misschien is het gewoon voordeliger om alles tegen de grond te gooien en nieuw te bouwen in plaats van alles te renoveren?

4. Voorzie een plan A ... én B!

Hoe sneller je keuzes maakt, hoe sneller je offertes kan opvragen. Je kan meteen ook gerichter je definitieve budget opstellen. Neem ook een plan B mee, in het geval je eerste keuze financieel toch niet haalbaar blijkt.

5. Leg niet alle kaarten op tafel

Meerkosten zijn onvermijdelijk. Je kan ze wel op beperken door bovenstaande tips toe te passen. Calculeer hoe dan ook een financiële buffer in om onvoorziene omstandigheden op te vangen. Prent jezelf ook een maximumbudget in waar je zeker niet over wil gaan. Gooi daarom nooit al je troeven op tafel. Zo hou je altijd een slag om de arm.

Benieuwd waar je als (ver)bouwer nog allemaal recht op hebt? Of wil je een offerte opvragen bij erkende, financieel gezonde aannemers? Neem dan meteen een kijkje op Build Your Home!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10332-10430/build-your-home/partnerberichten/zo-vermijd-je-een-financiele-bouwkater/