livios logo

Een lekker warme badkamer: vermijd deze 5 valkuilen

Je neemt een lekker warm bad of een warme douche, maar zodra je eruit stapt krijg je koude rillingen. Herken je deze situatie? Dan is de kans groot dat je in een van de vijf meest voorkomende valkuilen bent getrapt. Vermijd ze met onze tips en geniet voortaan van een badkamer waar het altijd lekker warm is.

14426-NL

Een boiler laat je toe om het vermogen van je ketel met meer dan 50% te reduceren.

Foto STG

14426-NL

"We adviseren meestal een combinatie van vloerverwarming met een snelle verwarmingsbron."

Foto STG

14426-NL

De experts van Lambrechts adviseren om voor de badkamer een aparte verwarmingskring te voorzien

Foto STG

14426-NL

Kies voor een automatische regeling van je ventilatie met bijvoorbeeld een hygrostaat.

Foto STG

Duurzaam comfort

Er wordt vaak gekozen voor een combiketel om opslag van warm water te vermijden. Echter is hierbij de vraag naar warm water groter dan de effectieve behoefte aan verwarming. Je ketel zal bijgevolg in het tussenseizoen te vaak in- en uitschakelen. Dat is niet alleen slecht voor de levensduur van je ketel, maar ook voor het milieu en je portemonnee omdat je onnodig energie verbruikt. Wat is dan wel een goede oplossing? Een boiler. Die houdt een voorraad sanitair warm water op temperatuur en laat je toe om het vermogen van je ketel met meer dan 50% te reduceren. Bovendien is een boiler makkelijker te combineren met hernieuwbare energie voor een beter evenwicht tussen comfort en duurzaamheid.

Trage vloerverwarming

Met vloerverwarming heb je altijd lekker warme voeten en droogt je natte vloer bovendien sneller op. Vaak vergeten we echter rekening te houden met de langere reactietijd van vloerverwarming. Wanneer je vloerverwarming aanzet, geeft deze niet meteen warmte af. “Dat kan je handig oplossen door een intelligente tijdsregeling te plaatsen zodat er altijd een basistemperatuur gegarandeerd is en je op bepaalde momenten, zoals ’s ochtends of ’s avonds, de temperatuur kan laten stijgen”, vertelt Els Vergauwen, HVAC-specialist bij Lambrechts. “Aan onze klanten adviseren we meestal een combinatie van vloerverwarming met een snelle verwarmingsbron zoals een elektrische designradiator, een handdoekdroger met boostfunctie of infraroodpanelen. Een kleine bijverwarming kan echt van onschatbare waarde zijn in je badkamer.”

Geen aparte verwarmingskring

Bij het leggen van vloerverwarming wordt meestal alles in eenzelfde verwarmingskring gelegd. Toch adviseren de experts van Lambrechts om voor de badkamer een aparte verwarmingskring te voorzien. De woonkamer van een BEN-woning wordt amper vier maanden per jaar verwarmd, terwijl je in de badkamer zeven tot acht maanden verwarming nodig hebt. Door de vloerverwarming te scheiden, kan je in de tussenseizoenen enkel je badkamer verwarmen.

Ventilatie als opvang voor stoomproductie

Een grote misvatting is dat ventilatie de stoomproductie na een douchebeurt volledig opvangt. “De vangsnelheid van de ventilatie is hiervoor gewoon te klein. Je moet ventilatie eerder zien als een continu proces”, zegt Els. “Een goed ontworpen D-systeem en een professionele uitvoering kunnen wel helpen om tijdelijk een hoger debiet te creëren, waardoor de luchtvochtigheid in de badkamer sneller daalt. Een extra tip om condensvorming op je spiegel te voorkomen: plaats een verwarmde spiegel!”

Ventilatie met handmatige regeling

Je hebt gedoucht en zet handmatig je ventilatie op een hogere stand voor een snellere afvoer van de lucht. Na het douchen begin je meteen aan je dagtaken of kruip je in bed en vergeet je de ventilatie weer af te zetten. Het gevolg? De ventilatie blaast urenlang warme lucht naar buiten en je blijft achter met een koude badkamer. “Kies daarom beter voor een automatische regeling van je ventilatie met bijvoorbeeld een hygrostaat. Die meet de luchtvochtigheid en bepaalt zo het luchtdebiet, ook in je badkamer. ”, zegt Els.

Wil jij ook dagelijks kunnen genieten van een lekker warme badkamer? Breng een bezoekje aan één van onze toonzalen voor advies op maat of neem telefonisch contact op met onze adviseurs. Wil je een offerte of advies op maat? Maak dan zeker op voorhand een afspraak.

10 dingen die je moet weten over plaatsing badkamer


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10364-14426/stg/partnerberichten/een-lekker-warme-badkamer-vermijd-deze-5-valkuilen/