livios logo

Vaak last van vocht in je kelder? Dan zijn deze tips voor jou onmisbaar

Je kelder ligt deels of volledig onder de grond en is daardoor de meest vochtige ruimte in huis. Het spreekt dan ook voor zich dat deze ruimte heel gevoelig is voor vochtproblemen zoals condensatie, insijpelend grondwater of schimmelvorming. Maar wat is dan precies de oorzaak en hoe kan je je vochtprobleem het beste oplossen? Op die vragen geven we je graag een duidelijk antwoord.

14971-NL

Vochtinfiltratie kan op elk moment voorkomen en te wijten zijn aan interne of externe oorzaken.

Foto Aquaplan

14971-NL

Waterdruk-Stop biedt een effectieve dichting door de uitzetting tijdens het drogingsproces.

Foto Aquaplan

14971-NL

Kelder Epoxy is geschikt om zowel muren als vloeren waterdicht te maken.

Foto Aquaplan

14971-NL

Kelder Bezetting hecht zich zelfs op vochtige ondergronden en weerstaat hoge waterdruk.

Foto Aquaplan

Oorzaken vochtige kelder

Vochtinfiltratie kan op elk moment voorkomen en te wijten zijn aan zowel interne als externe oorzaken. Je kelderwanden kunnen bijvoorbeeld poreus zijn of scheuren vertonen. Of het beton kan inscheuren en zo vocht laten binnensijpelen. Ook beschadigd pleisterwerk, een te hoge waterdruk, lekkages en condensatieproblemen kunnen leiden tot vochtproblemen in je kelder.

Gevolgen

Vocht in je kelder kan verstrekkende gevolgen hebben. Beschadigingen aan de keldervloer, -wanden of het -plafond kunnen namelijk zorgen voor een verzwakte constructie van je woning. Bovendien kan je te maken krijgen met opstijgend vocht als gevolg van vochtproblemen in je kelder. Daarnaast is schimmelvorming een vaak voorkomend probleem. De schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid en kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken of bij personen met aandoeningen aan de luchtwegen de symptomen verergeren.

Vochtproblemen oplossen

Een coating op basis van cement of epoxyhars is de eenvoudigste oplossing om je kelder zelf waterdicht te maken. Voor je zo’n coating aanbrengt, moet je eventuele scheuren, barsten en lekken herstellen. Met Waterdruk-Stop van Aquaplan is dat zo gedaan. Het snel verhardend en expanderend afdichtingsmiddel biedt een effectieve, permanente dichting door de expansieve uitzetting tijdens het snelle drogingsproces. Waterdruk-Stop dicht meteen alle actieve waterlekken, zelfs onder hoge druk, en is perfect compatibel met metselwerk en beton. Bovendien dicht het lekken en hoeken tussen de muur- en vloerplaat en verankert het bouten of andere voorwerpen.

Vochtwerende coating aanbrengen

Zodra alle scheuren, barsten en lekken gedicht zijn, kan je een coating aanbrengen. Aquaplan heeft hiervoor twee producten:

  • Kelder Epoxy om zowel muren als vloeren waterdicht te maken. Dit product is gemaakt op basis van een sterke epoxyhars die ook gebruikt wordt om boten waterdicht te maken. Zodra je Kelder Epoxy op bakstenen of een cementbezetting aanbrengt, trekt het diep in de ondergrond en verstevigt het de structuur van je muren en vloeren. Het is slijtvast en heeft geen invloed op de vochtregeling van de gehele constructie. Na een behandeling met Kelder Epoxy kan je je muren en vloeren eventueel verder afwerken met verf of vloerbekleding.
  • Kelder Bezetting is een witte waterdichte cementcoating die je helpt om keldermuren of andere constructies uit beton- of cement waterdicht te maken. Dankzij de micro-poreuze eigenschappen blijft de ondergrond ademen na het aanbrengen van de waterdichte laag. Kelder Bezetting hecht zich zelfs op vochtige ondergronden en weerstaat hoge waterdruk. Bovendien is de coating esthetisch en overschilderbaar.

Ventileren

Wanneer je je kelder waterdicht hebt gemaakt, is het belangrijk om de ruimte voldoende te blijven verluchten. Anders zal zelfs een waterdichte kelder nog te maken krijgen met schimmelvorming. Je roosters of ramen regelmatig open zetten is de boodschap om in je kelder te genieten van een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Oplossing binnen handbereik

Zit je met vochtproblemen in je kelder? Met de producten van Aquaplan is de oplossing binnen handbereik. Breng gewoon een bezoekje aan het dichtstbijzijnde Aquaplan-verkooppunt en je kan meteen aan de slag!


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10394-14971/aquaplan/partnerberichten/vaak-last-van-vocht-in-je-kelder-dan-zijn-deze-tips-voor-jou-onmisbaar/