livios logo

Niet vergeten! Maak je dak op tijd winterklaar

Nu de herfst is aangebroken en de bomen hun bladeren laten vallen, is het moment daar om je dak winterklaar te maken. Geen zorgen, het neemt niet veel tijd in beslag, maar kan je wel helpen om grotere problemen met je dak te voorkomen. Welke klusjes je dan best even op je to-dolijstje zet? Dat overlopen we met veel plezier.

15531-NL

Haal even je ladder boven en schep zoveel mogelijk afval uit je dakgoten.

Foto Aquaplan

15531-NL

Werk blazen in de roofing weg om problemen op langere termijn te voorkomen.

Foto Aquaplan

15531-NL

Verstevig het geheel met de scheurvaste polyester verstevigingsband Anti-Scheur.

Foto Aquaplan

15531-NL

Plassen op je plat dak? Controleer even of je afvoer nog naar behoren werkt.

Foto Aquaplan

Dakgoten reinigen

Het is sowieso een goed idee om je dakgoten regelmatig na te kijken en vuil of andere obstakels te verwijderen. Maar als er één moment is waarop je dat zeker niet mag vergeten is het de herfst, wanneer alle bladeren van de bomen zijn gevallen. Haal dus even je ladder boven en schep zoveel mogelijk afval uit je dakgoten. Daarna spoel je met de tuinslang het overgebleven vuil weg richting de afvoer.

Tip: een boldraadrooster is het ideale hulpmiddel om te voorkomen dat afgevallen bladeren in de afvoer terechtkomen en voor verstoppingen zorgen.

Dakbedekking nakijken

Heb je een plat dak? Besteed dan zeker ook de nodige aandacht aan je dakbedekking. Daarbij is het vooral belangrijk om te kijken of de naden tussen de verschillende dakbanen nergens zijn losgekomen en te controleren op scheurtjes of gaatjes in de roofing. Ontdek je onverhoopt losse naden of scheurtjes? Dan herstel je met een product zoals Aqua-stop of Dak-Reparatie eenvoudig zelf de schade.

Blazen verwijderen

Merk je tijdens de controle van je roofing dat je dakbedekking op sommige plaatsen een beetje bol staat? Dan doe je er goed aan om de blazen in de roofing weg te werken om problemen op langere termijn te voorkomen. De eerste stap is het kruisvormig insnijden van de blazen en ze zo goed mogelijk drogen. Daarna vul je de opening met Dak-Reparatie en breng je op de snijlijn nog een laag van die reparatiepasta aan. Ten slotte verstevig je het geheel met de scheurvaste polyester verstevigingsband Anti-Scheur en breng je een tweede laag Dak-Reparatie aan.

Afvoer nakijken

Kleine plasjes water die op een plat dak blijven staan, zijn geen reden tot paniek. Die zullen gewoon verdwijnen als het even droog is. Grotere plassen stilstaand water kunnen daarentegen wel een probleem vormen. Als je plassen op je plat dak aantreft, is het dan ook een goed idee om even te controleren of je afvoer nog naar behoren werkt. Is dat het geval? Dan contacteer je best een professionele dakdekker om het probleem verder te onderzoeken.

Mos verwijderen

Een laatste klusje om je dak winterklaar te maken, is het verwijderen van mos of andere vegetatie. Het grootste deel kan je normaal manueel wegwerken met behulp van een (schuur)borstel met stugge haren. Daarna is een nabehandeling met Zelfreiniger of Stop Groene Aanslag aangeraden om te verhinderen dat het mos of de andere planten snel terugkomen.

Handen uit de mouwen

Nu je weet waar je allemaal op moet letten om je dak in topconditie te houden, ben je na een bezoekje aan je dichtstbijzijnde Aquaplan-verkooppunt helemaal klaar om de handen uit de mouwen te steken. Heb je toch nog een vraag over het onderhoud van je dak? Neem dan gerust een kijkje tussen de voorgestelde oplossingen van de Aquaplan-specialisten.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10394-15531/aquaplan/partnerberichten/niet-vergeten-maak-je-dak-op-tijd-winterklaar/