Plat dak: veelvoorkomende problemen én oplossingen

Wil jij jarenlang plezier hebben van je plat dak? Dan dien je je dakbedekking zoals roofing regelmatig te controleren en te onderhouden. Dat kan je gelukkig makkelijk zelf. Lees hieronder hoe jij je plat dak in topstaat houdt.

1. Blaasvorming en scheuren in de roofing

Komt er water onder de roofing of dakbedekking terecht? Dan blijft het daar ook zitten. Met als gevolg: een afnemende isolatiewaarde, vochtschade, schimmels, scheuren, blaasvorming en uiteindelijk lekken. Het goede nieuws is dat je zeker geen volledig nieuwe dakbedekking hoeft te (laten) plaatsen. Wel is het van belang om lokale blazen en scheuren tijdig te herstellen. Hiervoor gebruik je best de juiste producten.

Voor je kan starten met het herstellen van je roofing, dien je hem eerst te reinigen. Breng een moswerend middeltje aan, laat het inwerken en gebruik nadien een hogedrukreiniger om je dak helemaal schoon te maken. Nu kan je beginnen aan de inspectie van je roofing. Je kan ook aan de slag met de soepele en waterdichte Dak-reparatiepasta. Gebruik de Anti-scheur polyester verstevigingsband van Aquaplan voor de beste resultaten. De reparatiepasta is eenvoudig aan te brengen en bestand tegen alle weersomstandigheden.

2. Verstopte dakgoten en regenpijpen

Wanneer je je dak controleert op blazen en scheuren, is het een goed moment om ineens je dakgoten en regenpijpen na te kijken. Verstopte afvoeren zijn namelijk vaak de oorzaak van lekken. En die wil je uiteraard liever voorkomen!

Staan er veel bomen in je tuin of in de onmiddellijke omgeving van je plat dak? Reinig dan tweemaal per jaar je afvoeren en dakgoten. Heb je weinig bomen? Dan volstaat een jaarlijkse check.

Om je dakgoten proper te maken, heb je niet veel nodig: een ladder, handschoenen en een emmer zijn ruim voldoende. Merk je toch dat je afvoerbuizen – ondanks een regelmatige reiniging – snel verstoppen? Gebruik dan een boldraadrooster. Hiermee voorkom je dat bladeren en ander afval zich in je afvoerbuizen nestelen en verstoppingen veroorzaken.

3. Waterplassen

Merk je dat er vaak plassen water op je plat dak blijven liggen? Meestal is dat niet meteen een probleem. Worden de plassen groter, dan dien je wel actie te ondernemen. Ze kunnen namelijk voor overbelasting en beschadiging van je dak zorgen. Laat je dak desgewenst nakijken door een professional.

4. Verweerde roofing

Roofing is een duurzame dakbedekking. Maar aangezien een plat dak te kampen krijgt met o.a. uv-straling en weersinvloeden, zal je roofing op termijn vervangen moet worden. Je kan de levensduur van je roofing eenvoudig verlengen door een renovatie. Hierdoor voorkom je bovendien grote investeringen.

Renoveer je roofing steeds met een coating en leislag. Aquaplan heeft verschillende coatings in zijn assortiment om je dak te renoveren. Afhankelijk of je kiest voor Dak-renovatie, Dak-dicht, Elastic-rubber of Lek-dicht, kan je de levensduur van je dak verlengen tot drie, vijf of zelfs zeven jaar. Na het aanbrengen van een coating, werk je je dak best af met leislag. Hiermee bescherm je je dak extra tegen uv-stralen en verwering. Let op: dit geldt niet voor Lek-dicht. Deze lichtgekleurde coating is uv-bestendig en als die wordt afgewerkt met leislag zal de coating de uv-stralen niet kunnen weerkaatsen.

Optimaal genieten van je plat dak

Wil je zo lang mogelijk genieten van een kwaliteitsvolle en waterdichte dakbedekking? Dan zit je gegarandeerd goed bij Aquaplan. Deze expert op het gebied van dakdichting en vochtbestrijding is de ideale partner voor doe-het-zelvers. Met hun oplossingen kan je probleemloos aan de slag.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media