livios logo

Rolluiken of screens? Hier moet je op letten

De zon buitenhouden? Dat doe je met screens óf rolluiken. Maar waarom kies je voor het ene en niet voor het andere? Winsol wijst op de vier belangrijkste aandachtspunten. 

11381-N

Screens houden de zon buiten, rolluiken zetten privacy op de eerste plaats.

Foto Winsol

11381-N

Als een inbreker moet kiezen tussen een huis met of zonder rolluiken, is de keuze snel gemaakt.

Foto Winsol

11381-N

Screens houden zonnestralen buiten, zodat je woning niet oververhit in de zomer.

Foto Winsol

Eerste aandachtspunt: privacy

Met rolluiken zet je privacy op de eerste plaats en sluit je je woning volledig af. Screens vallen onder de noemer zonwering. Ze hebben als hoofdtaak de zon buiten te houden. Je behoudt gedeeltelijk je zicht naar buiten. Van buitenaf zie je nog bepaalde contouren.

Conclusie: Wil je alleen de zon buitenhouden? Kies dan voor zonwering. Wil je niet alleen oververhitting maar ook inkijk tegengaan, dan ga je best voor rolluiken.

Tweede aandachtspunt: verduistering

Met rolluiken creëer je totale duisternis, terwijl de meeste screens een ruimte niet compleet verduisteren. Je manipuleert hoogstens de hoeveelheid licht, afhankelijk van de perforatie en de kleur van het doek. Wil je het helemaal donker maken? Kies dan voor een echt verduisteringsdoek.

Conclusie: Rolluiken creëren totale duisternis, screens meestal niet. Tenzij je specifiek kiest voor een verduisterend screen.

Derde aandachtspunt: inbraakveiligheid

Rolluiken scoren goed qua veiligheid. Als een inbreker moet kiezen tussen een huis mét of zónder, is de keuze snel gemaakt. Screens dragen niet bij tot de inbraakveiligheid. Meer dan een mes heb je niet nodig om erdoor te geraken.

Conclusie: Rolluiken verhogen de inbraakveiligheid, screens niet.

Vierde aandachtspunt: isolerende eigenschappen

Rolluiken scoren zowel akoestisch als thermisch beter dan screens. De stilstaande lucht tussen je ramen en rolluiken werkt isolerend. Let er wel op dat de rolluikkast ook goed geïsoleerd is en geen koudebrug vormt. Screens houden alleen de stralen van de zon buiten, zodat je woning niet oververhit in de zomer.

Conclusie: Hier winnen rolluiken een extra punt omdat ze warmte binnen én buiten houden. Tenminste, als ook de rolluikkast goed geïsoleerd is.

Ziezo: nu ken je de belangrijkste verschillen tussen rolluiken en screens. Wat ga jij kiezen? Ontdek alle mogelijkheden op winsol.be.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10403-11381/winsol/partnerberichten/rolluiken-of-screens-hier-moet-je-op-letten/