livios logo

3 belangrijke trends voor wie gaat (ver)bouwen

Heb je (ver)bouwplannen? Dan heb je online of op (digitale) beurzen zoals Bouwinnovatie ongetwijfeld al heel wat informatie gevonden. Al maakt die veelheid aan informatie het soms ook moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Daarom geven we je hier de drie grootste (ver)bouwtrends van 2021 mee. Die helpen je niet alleen om het grotere plaatje te zien, maar zijn ook belangrijke pijlers in een doeltreffend en toekomstbestendig (ver)bouwproject.

14878-NL

Een goede isolatie van je dak, muren en vloer draagt bij tot een energieneutrale woning.

Foto Bouwinnovatie

14878-NL

Duurzaam bouwen en energieneutraal wonen, wil gelukkig niet zeggen dat je aan comfort moet inboeten.

Foto Bouwinnovatie

1. Duurzaam en ecologisch bouwen

Duurzaam en ecologisch bouwen is ondertussen de norm. Van de keuze van je bouwmethode tot de toestellen en verlichting die je in je woning plaatst, het heeft allemaal een impact. Enkele tips voor wie zijn ecologische voetafdruk tot een minimum wil beperken:

 • Kies voor houtskeletbouw: je bouwt met een natuurlijk, hernieuwbaar en recycleerbaar materiaal dat tot vijftien keer beter isoleert dan beton. Bovendien kan je met houtskeletbouw isolatie voorzien in de kern van je buitenmuren.
 • Kies voor dubbele beglazing en maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke lichtinval.
 • Is je woning goed geïsoleerd? Gebruik dan hernieuwbare energie en installeer zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp of een houtpelletketel.
 • Gebruik milieuvriendelijke toestellen met een A-label en vermijd sluipverbruik.
 • Gebruik led- of spaarlampen.
 • Kies voor de inrichting van je woning voor bio-ecologische materialen zoals hout, bamboe of kurk. 

2. Energieneutraal wonen

Duurzaam bouwen is één ding, maar eens het bouwproces is afgerond moet je ook nog rekening houden met het milieu. Daarom is energieneutraal wonen een belangrijke trend. Als je energieneutraal woont, wek je in principe evenveel energie op als je verbruikt. Daar profiteert gelukkig niet alleen het milieu van maar ook je portemonnee. Enkele basisingrepen die bijdragen tot een energieneutrale woning:

 • Dubbele beglazing;
 • Een efficiënt ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning;
 • Een goede isolatie van je dak, muren en vloer;
 • Zonnepanelen;
 • Duidelijke meetapparatuur om te controleren hoeveel energie je opwekt en verbruikt. 

3. Oog voor comfort en gezelligheid

Duurzaam bouwen en energieneutraal wonen, wil gelukkig niet zeggen dat je aan comfort moet inboeten. De afgelopen jaren zijn de bestaande technieken verder ontwikkeld en verfijnd zodat ze in elk interieur gemakkelijk kunnen worden toegepast. Denk maar aan:

 • Milieuvriendelijke of zelfs gerecycleerde vloeren die mooi ogen;
 • Meubels vervaardigd zonder schadelijke stoffen, ongeacht de stijl;
 • Behangpapier en verf uit materialen die jouw gezondheid en het milieu niet schaden en je toch de vrijheid geven om de kleur of textuur te kiezen die jij mooi vindt.

Inspiratie nodig?

Kan je nog wel wat inspiratie gebruiken om de grote trends in de praktijk toe te passen? Aarzel dan niet om de digitale beurs van Bouwinnovatie te bezoeken. Daar vind je een heleboel handelaars waarmee je in gesprek kan gaan en kan je deelnemen aan verschillende infosessie om leuke ideetjes op te doen.

12 dingen die je moet weten over verbouwregelgeving


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10443-14878/bouwinnovatie/partnerberichten/3-belangrijke-trends-voor-wie-gaat-ver-bouwen/