livios logo

Wat is kalkaanslag, en waar komt het vandaan?

Kalk is een nuttige bouwstof, maar kalk kan ook gevaarlijk zijn. Zit er te veel kalk in je leidingwater, dan ontstaat er kalkaanslag. Je toestellen gaan minder goed werken waardoor je energiefactuur stijgt. Leer meer over kalkaanslag en reken er voorgoed mee af!

13130-NL

Wat is kalkaanslag, en waar komt het vandaan?

Foto EcoWater Systems Europe

Kalk is een mineraal

Misschien heb je al eens calciumtabletten geslikt voor sterke tanden en botten? Die bevatten kalk, een belangrijk mineraal. Ook de aarde is deels uit kalk opgebouwd. Hoe belandt die kalk in ons kraantjeswater? Simpel! Als het regent, loopt er regenwater langs de bodem, de aarde en de stenen. Op die manier pikt het regenwater kalk op. Kalk die ook in ons leidingwater belandt. Niets om je zorgen over te maken, denk je? Vergis je niet, kalk kan ook gevaarlijk zijn! Ontdek alle risico’s.

De nadelen van kalk

Water dat te veel kalk bevat, veroorzaakt kalkaanslag. Kalkaanslag vormt zich wanneer calcium- en magnesiumionen zich afzetten in je huishoudelijke toestellen, leidingen en kranen. Het witte goedje verschijnt op je kranen, aanrechten, wastafels, toiletten, douchewanden en tegels. Stevig schrobben helpt maar voor even, want de kalkaanslag komt steeds terug.

SOS hard water

Wat is de situatie bij jou thuis? Zit er veel kalk in het leidingwater, dan spreken we van ‘hard water’. Hard water laat mineralen (of kalk) achter op de oppervlakken waarmee het in contact komt. Zit er in jouw gemeente veel kalk in het kraantjeswater, dan krijg je dus te maken met kalkaanslag. En daar doe je best wat aan! 

Kapotte toestellen, hoge energiefactuur

Een hoog kalkgehalte in je leidingwater heeft heel wat nadelen voor jou, je gezin en je woning. De weerstanden van je boiler, vaatwasser en wasmachine kalken aan, waardoor deze toestellen minder goed gaan werken. Bijgevolg stijgt je energiefactuur. Je toestellen gaan sneller stuk, zodat je ze moet laten herstellen of vervangen. Dit probleem kost je dus heel wat geld!

Waterlek in huis

Ook de leidingen in je woning lijden onder de kalk. De kalk in het leidingwater hoopt zich op in de buizen. Je leidingen raken verstopt en beginnen te roesten. Zo kunnen er lekken ontstaan. Dat zorgt voor heel wat ongemak, en opnieuw betaal je voor herstellingen.

Doffe haren en een geïrriteerde huid

Zelfs je lichaam draagt de gevolgen van kalkaanslag. Bij het douchen blijft er een laagje kalk achter op je haren, waardoor die dof worden. Bovendien kunnen de kalkdeeltjes in het water je huid irriteren. Wie al een huidaandoening heeft, zal hiervan mogelijk meer last krijgen.

Een waterverzachter helpt

Wil je afrekenen met je kalkprobleem? Kijk dan uit naar een waterverzachter. Dit toestel filtert de kalk uit het kraantjeswater. Zo geniet je van heerlijk zacht water, en een lagere energiefactuur. Wist je dat je met een waterverzachter tot 650 euro per jaar kunt besparen? Ontdek snel hoe.

Een slim toestel op jouw maat

Interesse in een efficiënte waterverzachter? Ga dan voor een zuinig en duurzaam toestel dat bij je behoeften past. Tegenwoordig zijn er slimme exemplaren op de markt. Zo kan je waterontharder helemaal geprogrammeerd worden volgens je wensen. Kies je voor een toestel met WiFi, dan geniet je past echt van een zorgeloze oplossing. Tijd voor een onderhoudsbeurt? Dan krijg je een e-mail of sms, al naargelang je voorkeur. Ontdek alle voordelen van een waterverzachter met WiFi. 

Klaar om voorgoed af te rekenen met kalkaanslag? Neem contact op met Ecowater, de wereldmarktleider voor residentiële waterverzachters. Je krijgt vrijblijvend advies op maat en indien gewenst een gratis offerte.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10446-13130/ecowater-systems-europe/partnerberichten/wat-is-kalkaanslag-en-waar-komt-het-vandaan/