livios logo

Langdurige hittegolven aanpakken: hoe hou je de woning comfortabel koel

Zodra de zomertemperatuur begint te pieken is er een stormloop naar airco en ventilatie toestellen. Maar evenzeer is dit een oplossing met tal van bijkomende nadelen: zeer energievretend waardoor ze de opwarming nog een handje toesteekt, en niet vergeten ook een hoog prijskaartje vooral als ze gebruikt wordt tijdens een hittegolf. Bovendien is het gebruik van airco echt niet gezond, vooral wanneer je al gevoelig bent voor allergieën. Lees

13134-NL

Hou de warmte overdag buiten met zonwering

Foto VEROZO - Rolluiken en Zonwering

13134-NL

illustratie hoe vlug de binnentemperatuur kan stijgen in een auto

Foto VEROZO - Rolluiken en Zonwering

13134-NL

Rolluiken zijn een ideale zonwering met vele extra voordelen

Foto VEROZO - Rolluiken en Zonwering

13134-NL

Grote zonnetenten (knikarmschermen) voor verkoeling op het terras en bescherming in de woning

Foto VEROZO - Rolluiken en Zonwering

Is er dan geen andere optie?  Jawel. Maar eerst kijken we naar hoe die oververhitting tot stand komt.

Hoofdschuldige voor de  oververhitting zijn de zonnewinsten door de ramen

De zonnewarmte dringt door het glas via hoofdzakelijk rechtstreekse transmissie. Het glas absorbeert ook zonnestralen, waarvan een deeltje eveneens naar binnen wordt uitgestraald. De stralen die binnendringen, vallen op de wanden, de vloer en de meubelen  die ze gedeeltelijk opnemen en zelf opwarmen. Op hun beurt gaan al die opgewarmde voorwerpen zelf energie afgeven in de vorm van warme infraroodstraling met een grote golflengte. Glas laat die echter nagenoeg niet (opnieuw) door, zodat de warmte in de woning opgesloten raakt en de binnentemperatuur geleidelijk stijgt.

Een woning kun je niet met een auto vergelijken waar de temperatuur op een uur tijd kan verdubbelen.  

In de auto waar je maar een beperkte tijd doorbrengt wil je dan ook vlug afkoeling hebben. Immers bij een buitentemperatuur van 35 graden loopt de temperatuur in de auto na een uur al op tot 59 graden! Maar dit is niet hetzelfde in een woning omdat de thermische massa, de orientatie en groote van de ramen evenzeer een rol spelen.  Toch staat het vast dat als je niets onderneemt om je woning te beschermen de binnetemperatuur ook ondraaglijk zal oplopen.   

Hou de warmte buiten met duurzame maatregelen     

Het neerlaten van de zonwering (en rolluiken zijn dit ook) overdag met ramen gesloten gecombineerd met een doorgedreven nachtelijke verluchting van de woning (openen van de ramen) is hier cruciaal de eerste maatregel die je moet nemen. Bedenk dat je met zonwering de binnentemperatuur zo’n 8 graden koeler kan houden. Dit is hetzelfde als met airco in hoge stand. Het grote verschil is dat je dit op natuurlijke wijze doet zonder de lichamelijke nadelen ervan.  Hou de warmte buiten is dan ook de eerste boodschap. Doe je dit niet dan warmt de woning gradueel meer en meer op waardoor je  alsmaar meer actieve koeling moet gebruiken.

Zie naar de vele toepassingsmogelijkheden op www.verozo.be 


{

Het beste van Livios in je mailbox?

Volg ons op social media

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10460-13134/verozo--rolluiken-en-zonwering/partnerberichten/langdurige-hittegolven-aanpakken-hoe-hou-je-de-woning-comfortabel-koel/