livios logo

Wat bepaalt een goed thermisch comfort in koude en warme dagen: de rol van de zonweringspecialist

Architecten zijn kunstenaars die spelen met zonlicht om deze via grote ramen de binnenruimte van je woning aantrekkelijk te maken. Meteen draagt de aangename gratis zonnewarmte in een goed geïsoleerde woning ook bij tot een lagere energiefactuur in koude dagen. Een goed verwarmde woning met veel daglicht draagt ook bij tot de gezondheid van haar bewoners.  

13846-NL

Zonwering aan de buitenzijde met heldere of donkere kleuren

Foto VEROZO - Rolluiken en Zonwering

13846-NL

Met automatisatie verhoog je gebruiksgemak en energie-efficiëntie.

Foto VEROZO - Rolluiken en Zonwering

Grote glaspartijen hebben ook hun keerzijde want al gauw geraakt de woning oververhit in warme dagen. En door de klimaatopwarming kunnen die temperaturen aardig oplopen, herinner je de  pieken van boven de 40 graden die we voorbije zomer optekenden. Mobiele (beweegbare) zonwering en rolluiken zijn bij uitstek isolerende oplossingen die zowel in koude als warme periodes het thermisch comfort binnenshuis aangenaam houdt.   

Buitenzonwering

Om oververhitting aan te pakken zijn buitenzonweringoplossingen zonder meer de beste keuze. Je kan werken met screens, uitvalschermen, markisoletten, zonnetenten, buitenjaloezieën of rolluiken. Hiermee kun je afhankelijk van de toepassing meer dan 90% van de zonnewarmte buitenhouden en dit zonder te moeten koelen. Voor rolluiken is het vooral de integratie in de gevel die een rol speelt waarvoor vakmensen vandaag goede oplossingen aanbieden met zowel thermisch als akoestisch comfort.

Rolluiken

Rolluiken zijn uitermate kostenefficiënt want ze zijn een perfecte zonwering en tegelijk een zeer duurzame isolator van het raam. Bovendien zorgen ze voor een perfecte privacy en laten toe dat de ramen in geopende toestand zorgen voor een veilige nachtkoeling. Aan de buitengevel maakt het minder uit of je voor lichte of donkere zonwering kiest.

Binnenzonwering

Maar wat als je huurder bent? Dan moet je wel met binnenzonweringoplossingen werken. Ook hier is er een enorme waaier aan moderne toepassingen. De functie van kleuren binnenshuis hebben een niet te onderschatten betekenis. Zo zal een donker gekleurde zonwering meer doorkijk geven en tegelijk de warmte meer absorberen en dus de kamer iets meer opwarmen. Een witte binnenzonwering reflecteert de zonnestraling en indien deskundig geplaatst, kan deze al heel goed de zonnewarmte buitenhouden. Maar anderzijds zal de reflectie van lichte kleuren ook voor verblinding zorgen. Vooral in kamers waar je beeldschermen gebruikt moet je hiermee rekening houden. Minder uitgesproken kleuren (zoals grijzere tinten) zorgen voor een goede balans tussen thermisch en visueel comfort.  

Jaloezieën

Bij jaloezieën zowel buiten als binnen kun je deze zodanig instellen dat ze de zonnewarmte buitenhouden en toch voldoende lichtinval binnentrekken. De oriëntatie van de gevel is een essentieel aandachtspunt. Is een raam gericht op het zuiden, zuidoosten en zuidwesten dan heb je belang bij een beweegbare zonwering/rolluik die je - bij voorkeur met automatisatie - naargelang de seizoenen optimaal kan inzetten. En tenslotte, een slaapkamer vraagt een andere oplossing dan een living. Het gebruik van de binnenruimte is dan ook evenzeer een element dat de zonweringspecialist meeneemt in het voorstellen van een oplossing op maat van de klant.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10460-13846/verozo-rolluiken-en-zonwering/partnerberichten/wat-bepaalt-een-goed-thermisch-comfort-in-koude-en-warme-dagen-de-rol-van-de-zonweringspecialist/