livios logo

Ga jij bouwen? Met deze 5 tips kies je de ideale bouwgrond

Ga jij bouwen? Dan is het belangrijk dat je de juiste bouwgrond kiest. Maar hoe doe je dat? Met deze vijf gouden tips van bouwgrondexpert Koen Van Campenhout van Danneels koop je de ideale bouwgrond voor jouw droomwoning.

12431-NL

In de omgevingsvergunning vind je alle informatie die je nodig hebt.

Foto Danneels

12431-NL

Bij Danneels kan je terecht voor kant-en-klare bouwgronden zonder bouwverplichting.

Foto Danneels

12431-NL

Staar je niet blind op de prijs per m²: veel factoren bepalen de kwaliteit van je bouwgrond.

Foto Danneels

12431-NL

Met de vijf gouden tips van expert Koen Van Campenhout kies je de ideale bouwgrond.

Foto Danneels

1. Wees zeker dat je verkaveling is goedgekeurd

“Neem op voorhand de omgevingsvergunning door”, zegt Koen Van Campenhout, verkoper van bouwgronden bij Danneels. “Zo weet je zeker dat je op die grond mag bouwen. Kijk ook na of de verkaveling aan alle voorwaarden voldoet op vlak van aansluitingen voor nutsvoorzieningen. Een nieuwe gasleiding of aansluiting op het rioleringsnetwerk is niet goedkoop.”

In de omgevingsvergunning (de vroegere verkavelingsvergunning) vind je ook alle andere informatie die je nodig hebt. Die kan je opvragen bij de gemeente of de verkoper. Wil je zorgeloos je bouwgrond kopen? Bij Danneels kan je terecht voor kant-en-klare bouwgronden zonder bouwverplichting. Je bepaalt zelf wanneer je aan de werken begint. Bedenk je je? Dan verkoop je je kavel gewoon door.

2. Kijk op voorhand wat kan en mag

Je mag niet zomaar overal bouwen wat je wil. Kijk dus goed wat kan en mag. “Lees daarom op voorhand de bouwvoorschriften”, zegt Koen Van Campenhout. “Je vindt er onder meer de maximale bouwhoogte, -breedte en -diepte terug. Die kunnen beperkend zijn. Zo zit je achteraf niet met een plan in je hoofd dat je niet mag uitvoeren.”

3. Hou rekening met wat er voordien op de grond stond

“Mogelijk lag je bouwgrond niet altijd braak, maar stond er een afgebroken gebouw op”, vervolgt Koen Van Campenhout. “Controleer daarom of alle kelderruimtes en funderingen volledig en correct zijn weggehaald. Bij sommige particuliere verkopers is dat niet altijd het geval. Bij een afgebroken ouderlijke woning bijvoorbeeld. Pols zeker eens bij de buren: zij kennen hun buurt als geen ander. Hou bovendien rekening met de begroeiing op de grond. Bomen laten weghalen kost een flinke duit.”

4. Staar je niet blind op de prijs per m²

Oriëntatie, verkeersdrukte, bouwbreedte,… veel factoren bepalen de kwaliteit van je bouwgrond. “Staar je daarom niet blind op de prijs per m²”, zegt Koen Van Campenhout. “Kijk ook naar de ligging en de bouwmogelijkheden. Denk maar aan een noord- of zuidoriëntatie. Maar zelfs dat zegt niet alles: wat als bomen je zonlicht tegenhouden? Voor Danneels is de ligging van het grootste belang. Onze kavels bevinden zich in of dicht bij de dorpskern, weg van drukke straten en autostrades maar toch nabij invalswegen.”

5. Informeer bij de bank en stel realistische verwachtingen

“Ga op voorhand zeker eens langs bij de bank. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat je kan doen met jouw budget en stel je van meet af aan realistische verwachtingen. Beter zo dan dat je je vastpint op een bouwgrond die je uiteindelijk niet kan kopen”, sluit Koen Van Campenhout af.

Overweeg je om te bouwen? Vind je ideale bouwgrond op de website van Danneels.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10466-12431/danneels/partnerberichten/ga-jij-bouwen-met-deze-5-tips-kies-je-de-ideale-bouwgrond/Danneels1