livios logo

Stappenplan: hoe optimaliseer ik mijn bestaande sanitaire installatie? (2/10)

De oorzaken van waterellende – deel 1

12545-N

Hard water verkort de levensduur van boilers.

Foto e-Pipe Benelux

Water kan heel wat schade aanrichten aan binneninstallaties. Ook kunnen verouderde leidingnetwerken een gevaar betekenen voor jouw gezondheid. Deze week bespreken we de impact van hard water op je waterinstallatie.

Hard water
De hardheid van het water geeft de concentratie van calcium– en magnesiumcarbonaat, bicarbonaten en sulfaten aan. Meestal wordt het uitgedrukt in Franse graden (°fH of °F). Bij verhitting slaat het calcium aanwezig in het drinkwater neer als calciumcarbonaat, beter bekend als kalk(aanslag) of ketelsteen.

Schaal van waterhardheid
0 – 5 °fH     : heel zacht
5 – 15 °fH   : zacht
15 – 25 °fH : middelhard
25 – 40 °fH : hard
> 40 °fH     : zeer hard

Per Franse graad waterhardheid bevat 100 liter water 1 gram kalk. Dit komt overeen met 10 gram kalk per m³ water. Een doorsnee gezin verbruikt ongeveer 100 m³ water per jaar. In een streek met een waterhardheid van 30 °fH, zal er op jaarbasis 30 kg kalk door de buizen stromen. De hoeveelheid kalk en ijzer in het leidingwater hangt af van de bodemgesteldheid van de regio waar het water gewonnen wordt.

Verkorte levensduur
Kalkrijk water is niet schadelijk voor de gezondheid. Wel tast het metalen leidingen aan, met verstoppingen, debietverliezen en lekken als gevolg. Ook veroorzaakt het kalkaanslag op wand- en vloertegels, douchebakken en badkuipen. Kalkafzettingen zijn bovendien slecht voor cv-ketels, boilers en de verwarmingselementen van wasmachines. Ook moet er bij hard water meer detergenten gebruikt worden.

In stap 9 die op 16/04 verschijnt, bespreken we de mogelijke oplossingen voor hard water.

Volgende week: de oorzaken van waterellende – deel 2

www.e-pipe.be


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10469-12545/e-pipe-benelux/partnerberichten/stappenplan-hoe-optimaliseer-ik-mijn-bestaande-sanitaire-installatie-210/