livios logo

Stappenplan: hoe optimaliseer ik mijn bestaande sanitaire installatie? (3/10)

De oorzaken van waterellende – deel 2

12547-N

Gekleurd water door geroeste en gecorrodeerde buizen.

Foto e-Pipe Benelux

Naast hard water, zorgen corrosie en roest voor heel wat ellende met metalen buizen. Loden drinkwaterleidingen zijn dan weer nefast voor de gezondheid. Een overzicht.

Corrosie
Corrosie is de aantasting van metalen door elektrochemische reacties. Deze sluipende vijand dringt tot in de kleinste hoekjes van een waterleidingnetwerk door. Corrosie vreet aan de leidingen, veelal traag, maar zeker. Vaak komt dit afbraakproces pas aan het licht als de schade een feit is: kleine lekken in de waterleiding.

Roest
Putwater is meestal sterk ijzerhoudend, waardoor er ernstige ijzeraanslag (roestvorming) in de leidingen optreedt die het water een bruine kleur geeft. Wordt er een lange tijd geen ijzerhoudend water gebruikt, dan kunnen de leidingen zelfs helemaal dichtslibben door de aanslag.

Lood
Tot 1970 was het gebruik van loden waterleidingen courant. Dateert het gebouw van deze periode of vroeger? Dan is de kans reëel dat er nog lood aanwezig is. Oude loden buizen, verbindingen of soldeersels scheiden kleine partikels lood af die opgenomen worden door het kraantjeswater. Lood stapelt zich op in het lichaam en tast voornamelijk de nieren en het zenuwstelsel aan, vooral tijdens de ontwikkeling ervan. Daarom behoren jonge kinderen en zwangere vrouwen tot de risicogroepen van loodvergiftiging. Om dit probleem in te dijken, werd de Europese norm voor de toegestane concentratie lood in drinkwater eind 2013 teruggeschroefd van 25 naar 10 microgram per liter. Lood trachten te verwijderen door het drinkwater te filteren of koken haalt niets uit. Ook de kraan flink laten doorlopen biedt geen oplossing.

Heeft u loden leidingen in huis? Vervang ze door nieuwe buizen of laat ze coaten met een beschermende epoxylaag.

Meer weten? Vraag onze brochure "Optimaliseer uw sanitaire installatie" aan door hier te klikken.

Volgende week: de oorzaken van waterellende – deel 3

www.e-pipe.be


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10469-12547/e-pipe-benelux/partnerberichten/stappenplan-hoe-optimaliseer-ik-mijn-bestaande-sanitaire-installatie-310/