livios logo

Stappenplan: hoe optimaliseer ik mijn bestaande sanitaire installatie? (4/10)

De oorzaken van waterellende – deel 3

12560-N

Verschillende metaalsoorten? Pas op met de potentiaalverschillen om electrolyse te vermijden.

Foto e-Pipe Benelux

Het effect van hard water, corrosie- en roestvorming op uw leidingnetwerk hebben we de voorbije weken besproken. Ook het gevaar van loden drinkwaterleidingen kwam al aan bod. Deze week overlopen we legionella, electrolyse en externe factoren die een invloed hebben op jouw waterinstallatie.

Legionella
De Legionellabacterie komt van nature voor in zoet water, dus ook in leidingwater. Als u het water drinkt, is er geen gevaar. Besmetting gebeurt als je de waterdampen inademt, onder de douche, in een bubbelbad of de sauna, bijvoorbeeld. De gevolgen van een infectie zijn niet te onderschatten: van Legionella-griep tot levensbedreigende longontsteking.

De temperatuur van het water is een essentiële factor in de bestrijding van de bacterie. Onder de 25°C en boven de 60°C is de bacterie onschadelijk. Verder houdt ze niet van stromend water. De Legionellabacterie zal zich dus het best verspreiden in stilstaand water tussen 25°C en 60°C.

Bij Legionellapreventie is het van essentieel belang dat de temperatuur van de boiler correct is ingesteld. Ook moeten de leidingen af en toe met heet water gespoeld worden. Heb je een bubbelbad? Ontsmet geregeld pompen en filter.

Electrolyse
Electrolyse ontstaat wanneer de sanitaire installatie uit verschillende metaalsoorten bestaat, waarbij er geen rekening werd gehouden met de potentiaalverschillen van de metalen. Resultaat? Het sterkste metaal tast het zwakste metaal aan, met lekken als gevolg.

Ook zwerfstromen van tram-, trein- en metrolijnen kunnen nabijgelegen metalen leidingen aantasten.

Externe factoren
Als leidingwater in de binneninstallatie van een gebouw terechtkomt, kunnen externe factoren, zoals verandering van druk, temperatuur of (onaangepaste) waterbehandelingen, de chemische samenstelling van het water veranderen. Metalen leidingen zijn hier gevoelig voor en kunnen door deze fysische en chemische reacties aangetast worden.

Meer weten? Vraag onze brochure "Optimaliseer je sanitaire installatie" aan door hier te klikken.

Volgende week: de 4 stappen voor een optimale sanitaire installatie.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/zoek-een-bedrijf/10469-12560/e-pipe-benelux/partnerberichten/stappenplan-hoe-optimaliseer-ik-mijn-bestaande-sanitaire-installatie-410/